Едно от нещата, което курсистите, желаещи да придобият свидетелство за

...
Едно от нещата, което курсистите, желаещи да придобият свидетелство за
Коментари Харесай

Парадокс: Всички шофьорски книжки у нас са нередовни!

Едно от нещата, което курсистите, искащи да придобият удостоверение за правоуправление на моторно транспортно средство, е да научат Закона за придвижване по пътищата. В теоретичния изпит, прочут в разговорния език, като „ листовки “ даже има въпрос, касаещ подкатегорията “B1 ” (Б1). Именно за абсурд, обвързван с нея ще ви разкажем в този момент.

Тази категория дава правото да се ръководят четириколесни транспортни средства с маса без товар не повече от 400 кг (550 кг за транспортните средства, предопределени за транспорт на товари), в която маса не се включва масата на акумулаторните акумулатори на електрическите транспортни средства и които имат оптималната чиста мощ на мотора не повече от 15 kW (20.4 к.с.). Това са така наречен микрокари.

Оказва се обаче, че в свидетелствата ни за правоуправление на МПС тази категория е обозначена по напълно различен метод. Ако обърнете шофьорската си брошура, ще видите, че против категорията “B1 ” (Б1) има изображение на микробус!

Недопустимо недовиждане от страна на администрацията

Странното е, че тази неточност в графичния дизайн на шофьорските книжки напълно не е от през вчерашния ден. Още по-странното е, че никой от съставителите на тези публични български документи не е видял тази неточност и в този момент, повече от 10 години по-късно, шофьорските книжки не престават да се издават по същия метод.

А най-странното е, че чиновници на реда, които имат право да ревизират документите ни за идентичност и правоуправление на МПС, не са осведомени със ЗДП и съдейки по картинките на книжките си мислят, че с цел да управляваш бус под 3.5 тона ти би трябвало въпросната категория B1.

Парадоксите обаче напълно не стопират до тук. На свидетелствата за правоуправление на МПС, които са издавани преди 10 години (тоест по-старите), е маркирано придобиването единствено на категория „ B “, само че не и на „ B1 “.

СУМПС, издадено през 2011 година

 Парадокс: Всички шофьорски книжки у нас са нередовни!

Частният случай

Граничен служител на реда, извършвайки рутинна инспекция при прекосяване на българо-гръцката граница (реален случай, от който разбрахме за проблема), декларира, че лидерът не може да ръководи бус под 3.5 тона, тъй като няма категория „ B1 “. И с цел да се аргументира, демонстрира изображението на гърба на книжката и неналичието на дата за придобиване на въпросната категория. Пълен парадокс!

Как стои въпросът при новите документи?

СУМПС, издадено през 2020 година

 Парадокс: Всички шофьорски книжки у нас са нередовни!

При новите документи, издавани през предходната година, да вземем за пример, един от проблемите е оправен и против подкатегориите, каквато е въпросната „ B1 “ към този момент има дата, удостоверяваща добитата от лидера категория. Но даже и без такава дата е разумно (както е при по-старите шофьорски книжки), в случай, че лидерът има категория „ B “, да има право да ръководи моторни транспортни средства, попадащи в категорията „ B1 “. Същото важи и за останалите подкатегории, обозначени с числа след буквения показател.

Така на процедура, до изясняване и премахване на казуса всички шофьорски книжки са нередовни

Държим да попитаме способените органи, за какво против категорията „ B1 “ стои изображението на микробус и за какво органите на реда не са осведомени със Закона за придвижване по пътищата? А и още нещо: Как по този начин никой от администрацията, занимаваща се с издаването на СУМПС, не е забелязал този очевиден пропуск, датиращ от преди повече от 10 години?

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР