Едно от най-загадъчните открития на Перперикон е некрополът от шест

...
Едно от най-загадъчните открития на Перперикон е некрополът от шест
Коментари Харесай

Загадка! Некропол от шест мавзолея в Перперикон

Едно от най-загадъчните открития на Перперикон е некрополът от шест ротонди, които евентуално са мавзолеи на високопоставени лица. Така показа резултатите от летния археологически сезон в скалния град проф.Николай Овчаров. Той посочи, че въпреки всичко сезонът не е приключил, тъй като разкопките не престават и през септември.

Открити са над 100 монети, сред които и една от 4 век, евентуално от края на тракийската страна, когато е светилището на Дионис. Сред находките има мнжожество фибули, пръстени и кръстове. Много симпатични е и глиненото парче от съд, на чийто похлупак е нарисуван заек.

Проф.Овчаров разяснява, че визитите на Перперикон са се нараснали неведнъж това лято, което значи че българите преоткриват страната си. Той посочи, че посетителският център е съвсем подготвен. Другият план за реституция на здания от Акропола също се развива. По тях ще се прави анастилоза, което значи, че зидовете ще се възвръщат с достоверен материал от разкопките, като тук-там те ще доближават до 2 метра.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР