Едно от най-великите постижения за европейската космонавтика бе успешното кацане

...
Едно от най-великите постижения за европейската космонавтика бе успешното кацане
Коментари Харесай

Хаябуса 2 започна спускането към астероида Рюгу, за да освободи европейския спускаем апарат Маскот

Едно от най-великите достижения за европейската космонавтика бе сполучливото кацане на спускаемия уред “Филе ” върху повърхността на кометата Чурюмов-Герасименко през 2014 година. Сега, четири години по-късно, Европа може да означи нов успех. Днес екипът на японската автоматизирана междупланетна станция “Хаябуса 2 ” оповести в Туитър, че тя към този момент се спуска към повърхността на метеорита Рюгу. Ако всичко мине сполучливо, на следващия ден, на 3-ти октомври, спускаемият уред “Маскот ” на немския аерокосмически център DLR и френската галактическа организация CNES ще извърши меко кацане върху Рюгу.

За разлика от двата астероидохода “Минерва 2 ”, които кацнаха на 21-ви септември и към момента работят, “Маскот ” не е снабден със слънчеви панели. Това ще рече, че неговият живот ще бъде стеснен от бордовите му акумулатори. Очаква се те да се изтощят към 16 часа след кацането – това е оптималното допустимо време за продуктивност на задачата. Освен това “Маскот ” е доста по-лек от “Филе ” – кометарният роботизиран уред тежеше 100 кг, до момента в който “Маскот ” тежи едвам 10 кг. Ограничението бе заложено от опциите на кораба-майка “Хаябуса 2 ”. Така че екипът трябваше да се оправи с изключителното предизвикателство да направи функционален спускаем уред, тежащ 1/10-та от “Филе ”, само че въпреки всичко да е скъп за науката. На борда на “Маскот ” има четири научни прибора: магнетометър, спектрометър, радиометър и камера. Спускаемият уред също би следвало да може да се придвижва на повърхността на Рюгу чрез подскачания. 

Както постоянно, екипът на задача “Хаябуса 2 ” ще разгласява фотоси по време на кацането в действително време. Те могат да бъдат обсъждани от вас на този уеб адрес: http://www.hayabusa2.jaxa.jp/en/galleries/onc/nav20181002/ 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР