Едно от най-спорните места в Източна Европа е Змийския остров

...
Едно от най-спорните места в Източна Европа е Змийския остров
Коментари Харесай

Историята на Змийския остров – от Първата световна война до руската инвазия в Украйна

Едно от най-спорните места в Източна Европа е Змийския остров в Черно море. Разположен на 50 километра от южното крайбрежие на Украйна, доста народи предявяват искания за него през историята. След разпадането на Съветския съюз Украйна получава надзор над острова, за жалост както на Русия, по този начин и на Румъния.

 Сражение у Фидониси. 1788 година В. Косов 68,5х180,5 холст,масло. ОРИГИНАЛ 2021

Битката при Фидониси

През 1788 година гърците назовават ​​острова „ Фидониси “, след борбата при Фидониси сред съветския и османския флот по време на Руско-турската война от 1787-92 година

Османците губят надзор над острова от Руската империя по време на Руско-турската война от 1828-29 година След Руско-турската война от 1877-78 година, Османската империя дава острова и региона на Северна Добруджа на Румъния, като обезщетение за анексирането от Русия на региона на Южна Бесарабия.

По време на Първата международна война Русия ръководи безжична станция на острова, за което има позволение посредством съюза й с Румъния. Въпреки това станцията, дружно с фарът, издигнат през 1860 година, са разрушени през юни 1917 година, откакто османският крайцер Мидили бомбардира острова.

След войната островът остава част от Румъния по силата на Версайския контракт, а през 1922 година фарът е възобновен.

Змийският остров към момента е под румънска пълномощия при започване на Втората международна война и върху него е издигната радиостанция за прилагане от силите на Оста. Като се има поради с кои народи е обвързван, както островът, по този начин и станцията стават цел за руския Черноморски флот. За да го защитят, румънците въоръжават силите си с пленени съветски 122 мм и 76 мм зенитни оръдия, както и в допълнение 37 мм зенитно оръдие, две зенитни картечници и две 45 мм брегови оръдия.

Първият пердах се случва през юни 1941 година, когато руските разрушители Харков, Смишльоний и Безпощадни, дружно с няколко торпедни катера, организират патрул наоколо до острова. Подобни интервенции се правят на идващия месец, когато руският унищожител „ Ташкент “ и четири други правят още веднъж патрул, а по-късно са последвани от две подводници от клас „ Шчука “ и три подводници от клас М.

Загрижени за увеличението на руското наличие, румънците и германците слагат минни заграждения към острова, които влизат в приложимост по време на руска бомбардировка през декември 1942 година Докато съветските кораби съумяват да повредят радиостанцията, фара и казармите за войските на острова, крайцерът Ворошилов е развален от румънските мини. Това е последвано малко повече от седмица по-късно от потапянето на руска подводница, която удря минното поле.

 Insula Serpilor in 1896

Фарът на острова

Съгласно Парижките мирни контракти от 1947 година Румъния е принудена да отстъпи огромна част от територията си на Съветския съюз. Въпреки това, както Змийския остров, по този начин и устието на Дунав не са упоменати, което значи, че и двете остават част от страната до 1948 година По това време Съюз на съветските социалистически републики и Румъния подписват протокол, с който ги слагат под руска администрация, макар по-късните известия, че договорката в никакъв случай не е утвърдена.

Същата година Съветите издигат радарен пост на острова както за противовъздушна, по този начин и за военноморска приложимост.

Съветският надзор над острова е доказан през февруари 1961 година с контракт сред Съюз на съветските социалистически републики и Румъния, а от 1967-87 година двете страни договарят за разграничение на континенталния шелф. След разпадането на Съветския съюз през 1991 година контролът над Змийския остров е трансфериран на Украйна, макар че редица румънски организации и държавни партии настояват, че той би трябвало да бъде върнат.

През 1997 година нациите подписват контракт, в който и двете „ удостоверяват, че съществуващата граница сред тях е ненарушима и затова ще се въздържат, в този момент и в бъдеще, от всевъзможни опити против границата, както и от всяко искане или акт на изземване или узурпация на част или на цялата територия на договарящата страна. “

 Russian military weapons destroyed and seized by the Armed Forces of Ukraine

Унищожени съветски военни транспортни средства в Буча, Киевска област, 1 март

.

На 24 февруари 2022 година два военни кораба на Военноморски сили на Русия – Василий Биков и Москва – нападат острова. В отговор на известие от един от корабите украински граничен чиновник споделя: „ Руски боен транспортен съд, иди на хуй “, фраза, която по-късно се трансформира в знак на устойчивостта и съпротивата на Украйна. Островът в последна сметка е високомерен от съветските сили, а украински военни са арестувани.

Островът е основна стратегическа позиция в Черно море, защото е единствено на 460 километра от Крим, който Русия анексира през 2014 година Той също по този начин е знак на морските териториални искания на Украйна, което мнозина считат, че е главната причина съветските сили да се насочат към него първоначално нахлуването им в страната.

На 26 февруари 2022 година украинските управляващи оповестиха, че Сапфир, граждански транспортен съд за избавителни интервенции, е бил хванат край крайбрежията на Змийския остров. Малко по-малко от месец по-късно е осъществена замяна на пленници, която довежда до освобождението на 19 украински моряци, в това число екипажа на кораба.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР