Едно от най-сладките миниатюрни породи кученца е руската цветна болонка.

...
Едно от най-сладките миниатюрни породи кученца е руската цветна болонка.
Коментари Харесай

Хранене на руска цветна болонка

Едно от най-сладките дребни породи кученца е съветската цветна болонка. Това е кученце за скута на стопанина и то в действителност обича да бъде носено, гушкано и гледано като дете.

Радостта от наличието на такова мъничко украшение у дома обаче бързо се сменя с паника по какъв начин да бъде хранено вярно, с цел да му се обезпечи удобен и благополучен живот.

Правилата за храненето на съветска цветна болонка не се разграничават значително от грижите по прехраната на неговия тип. Мъничето се нуждае от кучешка храна с високо качество, добре уравновесена диета и тъкмо премерени порции, тъй като цветната съветска болонка е склонна към наднормено тегло.

Специалистите поучават при приемането на новия домакински любим в началото храната му да бъде тази, с която е хранено от развъдчика и след това последователно да се премине към храненето, което стопанинът желае за своя питомец. Плавният преход ще отстрани заплахата от хранително разстройство.

Често за дребното украшение се предлага суха или мокра консервирана храна за кучета, на която те дават отговор доста добре, само че в случай че въпреки всичко желанието на стопаните е да подготвят сами порциите на своя любим, би трябвало да се съобразят с някои условия по отношение на състава на менюто на съветската цветна болонка:

- Прясното пилешко или телешко и техни странични артикули е добре да съставляват 70 % от общата дневна дажба

- Варена риба се дава 2 пъти в седмицата като храна на съветската цветна болонка.

- Зърнени култури като варени елда, ориз, ечемик, овесена каша са част от ежедневното меню

 Руска цветна болонка

- Нуждата от пресни зеленчуци също е всекидневна

- Млечните артикули би трябвало да бъдат с ниска масленост

- Варени яйца от пиле или пъдпъдък се дават 2 пъти в седмицата

Малките съветски цветни болонки се нуждаят от порция 5 пъти на ден, откакто навършат 4 месеца храненето им става 4 пъти дневно, а възрастното животно получава порция 2 пъти дневно. Подобно на едрите породи това мъниче има потребност да почива половин час след хранене, преди да излезе на разходка.

Храната от масата на стопаните не е алтернатива за съветската цветна болонка, тъй като е несъответствуваща за нея и основава неприятни привички у кучето да проси от стопаните, когато те се хранят. Прясната чиста вода е нужно да бъде постоянно налична за болонката.

Вижте също: Характер и държание на съветска цветна болонка

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР