Eдно от най-позитивните неща в хода на бедствието Covid 19

...
Eдно от най-позитивните неща в хода на бедствието Covid 19
Коментари Харесай

Финансовите услуги минават онлайн

Eдно от най-позитивните неща в хода на бедствието Covid 19 несъмнено е дигитализацията на банковите и застрахователните услуги. Още от пролетта на предходната година стартира развой на „ здравословно разграничаване ” на финансовите медиатори от техните клиенти. 

 

Намеренията и заклинанията за дигитализацията са едно, само че до каква степен разкъсването на вековните връзки е реалност приказва действителността. И тя е най-красноречива при потребителските заеми и при имуществените застраховки.

Не по този начин стоят нещата при ипотечните заеми. При „ Гражданската отговорност на автомобилистите ” пък цялостната цифровизация е невъзможна, заради законови спънки.

Така че 

България към момента е на стадий „ лимитирана цифровизация ”.

В множеството случаи става въпрос за някакъв " хибрид ". От една страна „ уловката ” е в онлайн кандидатстването, което е единствено част от кредитния развой. След утвърждението през компютъра или мобилния телефон, следват срещи и разяснения и най-после – тесте хартия. Още по-интересно е извървяването на целия път до отпущането на заема във виртуална среда, предшествано от персонална среща сред заемодател и кредитоискател на финалната права.

Ето какво написа в една случайно определена оферта за безконтактен заем.

„ След утвърждение на заема единственото нещо, което остава да направиш, е да посетиш най-удобния офис на БНП Париба Лични Финанси, където да подпишеш контракта.Сумата ще бъде преведена до 1 работен ден в посочена от теб сметка ”.

Може би малко нерешителност не е непотребна. Но има банки, които самоуверено настъпват във виртуалната сфера.

Какъв е процесът?

„ Ако не сте клиент на банката, станете клиент напълно цифрово, като последвате стъпките тук. Влезте в своето ОББ Мобайл, меню Заяви – Заяви потребителски заем. Изберете мечтаната сума и период на заема. Попълнете нужните данни. Ще получите отговор за минути, като времето може да бъде удължено при нужда от даване на спомагателна информация от ваша страна.  Подпишете нужните документи посредством Evrotrust App.  Одобрената сума на заема се превежда по вашата сметка. ”

Разликата е в текста, обозначен в курсив. Той прави цифровото разпределяне на заема фактически. Продукти от този вид имат УниКредит Булбанк, БАКБ, Банка ДСК, Райфайзенбанк, ОББ и др. 

Има и промеждутъчен формат. Хем подписваш електронно, хем вървиш до офиса за „ влажен автограф ”.

„ Избери мечтаната сума и комфортните за теб месечни вноски на . Попълни и изпрати онлайн формата.  Инсталирай мобилното приложение Evrotrust на телефона си и подпиши документите за кандидатстване с издадения ти дипломиран електронен автограф (КЕП). При утвърждение, подпиши контракта си за заем в комфортен за теб офис.  Готово! Парите са разполагаем по твоята сметка! ”

" Евротръст "   предлага 

общоприет е-подпис и е-подписване чрез мобилни устройства.  

За елементарния Evrotrust Qualified Natural Person Certificate са нужни смарт карта и четящо устройство. Ако желае да употребява по-модерния вид, който е и по-удобен, клиентът би трябвало да има смарт телефон или таблет и интернет, да свали мобилното приложение на " Евротръст " и да се идентифицира през камерата на мобилния си телефон. С други думи, не е належащо вървене до офис за приемане на е-подписа и всичко става виртуално. Компанията издава безплатно удостоверението за КЕП.

Застрахователите също не изостават от цифровия прогрес. Онлайн застраховките са комфортни, тъй като могат да се сключат когато и да е, бързо и елементарно, без очакване, като полицата се получава незабавно на имейл.

С мобилното приложение, ръководството на застраховките е още по-лесно, тъй като полиците са постоянно в телефона и приложението подсеща клиентите за изтичащи застраховки, които могат да се възобновят с един клик. Плащанията се правят онлайн с банкова карта, като месечните вноски се събират автоматизирано без такси и старания на клиента. Mобилно приложение e налично за Ios и Android.

Онлайн застраховането с приемане на електронно подписана лавица става допустимо в България след измененията в Кодекса на застраховането, които разрешават формата на застрахователния контракт да бъде електронна според Закона за електронния документ и електронните  удостоверителни услуги. Подписването става с електронен автограф, който е равносилен на саморъчния.

Плащането се прави онлайн с карта и брокерът няма достъп до въведените данни. Те се вкарват в предпазена среда на банката и заплащането е подсигурено от банката.

Много застрахователи още напролет на предходната година стартираха онлайн продажба и възобновяване на множеството от застраховките, които оферират. 

„ Вече година даваме опция на своите клиенти да поръчат онлайн лавица наложителната застраховка " Гражданска отговорност " и  да я получат гратис на посочен от тях адрес . ”

Подобна е обстановката и при застрахователните брокери.

Преди година и половина Boleron стана  първият български осигурителен брокер, който предлага закупуване и ръководство на застраховки през мобилно приложение и уеб страница. При закупуване на онлайн застраховка, клиентите получават незабавно по имейл лавица, подписана с електронен автограф, което икономисва десетки страници хартия.

„ Само за първия месец от стартирането на продажбите бяха спестени над 10 000 страници  хартия ”, разясняват брокерите.

Но ето го и препъни камъчето.

„ Продуктите, които Boleron предлага онлайн с електронно подписана лавица са Застраховка Имущество, Здравна застраховка за пътешестване в чужбина, Планинска застраховка, Здравна застраховка и Автомобилно Каско.  Единствено при гражданската отговорност полицата и хартиения стикер се доставят персонално, тъй като клиентите би трябвало да си лепнат стикера на стъклото ”.

За безсмислието на този стикер  

сме изписали хиляди редове. Анахронизмът обаче не може да бъде отстранен заради недодялан лобизъм и липса на парламентарно определено държавно управление, което да внесе в Народното събрание къса законова смяна.

Ако някой несхватлив към новостите четец се е изплашил от настъпващата цифрова гражданска война, то той няма съображение за това. Познатите „ tête-à-tête ” канали на финансовите услуги са живи и е въпрос на желание кой от тях да бъде определен.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР