Едно от най-неприятните домакински задължения, които наистина нямат край, е

...
Едно от най-неприятните домакински задължения, които наистина нямат край, е
Коментари Харесай

Перем ли правилно: Най-честите грешки и вредни навици, които водят до лошо изпрани дрехи

Едно от най-неприятните домашен отговорности, които в действителност нямат край, е прането. Когато имаш брачен партньор и деца, стартирането на пералнята никога не се изчерпва с неделния ден. Дали обаче знаем по какъв начин тъкмо се пере? Да купиш подобаващ прахуляк и да пуснеш пералнята, въобще не са единствените условия, с цел да се сдобиеш с чисти и добре изглеждащи облекла. Затова, вижте кои в действителност са останалите правила.
Да стартираме от това, за което малко на брой от нас се сещат – не почиствате пералнята. Като апарат, който непрекъснато е изложен на влага, пералнята би трябвало най-малко един път на две-три пускания да се забърсва. Гумените филтри към малката врата и са укритие за задоволително нечистотия и микроби. Пералнята елементарно хваща плесен и неприятната миризма, която се основава, може да се съобщи и на прането.

И още малко облекла, и тази, и онази блуза и …не забравяйте, че и пералнята си има потенциал. Ако сте привикнали да не го спазвате и да я натъпквате по този начин, че колкото да затваряте малката врата и, ще си „ докарате ” не добре изпрани облекла и даже разместена пералня, която по-късно би трябвало още веднъж да нивелирате. Изобщо – запознайте се доста добре с стратегиите и циклите на пералнята.
Прекалявате с праха за пране, вследствие на което се сдобивате с не добре изплакнати облекла, които тук-там могат даже да имат „ затънал ” прахуляк (ако ползвате подобен на гранули). Друг проблем, с който може да се сблъскате, е образуването на доста пяна и преливането на пералнята. Цикълът изплакване пък няма да може да си свърши работата и облеклата ще замиришат.

Оставяте прането в пералнята – да, не постоянно можем да „ хукнем ” да простираме, още щом пералнята завърши с работата си, само че най-малко постоянно можем да се сещаме, че малката врата и би трябвало да стои отворена, при положение, че изпраните облекла са вътре. Забравите ли да „ отворите ” на прането да диша, бъдете сигурни, че ще перете още веднъж, защото при престой над дванадесет часа, облеклата получават противен мирис, а материите се разтягат и повреждат.
Една от най-често срещаните неточности е тази да забравяте да тествате цвета на нова дреха. В случай, че дрехата изпуска цвят и я „ метнете ” в пералнята, ще си създадете огромни главоболия. Затова първо потапяйте във вода новото облекло и тогава пристъпвайте към общо или независимо пране. Ако се съмнявате към момента, пуснете някоя цветоулавяща кърпичка в прането. Тя ще попие цветната вода, която може да оцвети другите облекла.

Преди пране е целесъобразно деликатно да оглеждате облеклата. Не очаквайте огромните петна да се махнат като с магическа пръчка след изпирането в пералнята. Ако облеклата имат лекета, най-добре авансово да ги изчистите и чак по-късно да се доверите на уреда за пране. И още нещо- разпрани шевове и скъсани места, би трябвало да бъдат закърпени авансово, с цел да не се разширят дупките още повече.
Подобна неточност е и не поглеждането на етикетите. За какво мислите, че се поставят върху облеклата? Ако не се грижите вярно за материите, съгласно напътствията, не се чудете за какво новата ви пола не става за нищо след второто изпиране. Памукът постоянно се свива при пране, а от прекомерно високите температури цветните облекла избледняват. Твърде високите градуси или стартирането на дреха в пералнята, макар напътствията за ръчно пране, са дейности, които може да предотвратите единствено с един взор върху етикета.

Вълната пък си има своите правила- тя не се цапа елементарно и по тази причина няма потребност да перете пуловерите си след всяко обличане. Палтата се дават на химическо почистване, по-добре не пробвайте да ги слагате в пералнята. Вълната също по този начин не се суши в сушилня.
И последно – не забравяйте в никакъв случай да прегледате джобовете, изключително на детските облекла – листчета, играчки, салфетки, какво ли не има измежду тях. Но и джобовете на вашите. Не е прелестно да си изпереш парите, някоя значима фактура или визитка.
Освен, че постоянно би трябвало да проверявате джобовете, би трябвало да помните и да закопчавате циповете и копчетата, преди да поставите дрехата в пералнята. Когато не го вършиме, рискувате по-масивен цип да пукне стъклото на пералнята при по-силна центрофуга или просто да се закачи за друга дреха и да раздърпа и повреди материята.
Инфо: хера

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР