Едно от най-големите богатства на България са множеството манастири, разположени

...
Едно от най-големите богатства на България са множеството манастири, разположени
Коментари Харесай

Най-красивите манастири в България

Едно от най-големите благосъстояния на България са множеството манастири, ситуирани на непристъпни върхове или оградени от внушителни планински масиви, заобиколени от невероятна природа.

Манастирите на България

Красивите малко известни манастири на България

Рилски манастир “Св. Иван Рилски ”

Най-големият манастир в страната е ситуиран в дебрите на Рила планина, сред реките Рилска и Друшлявица. Основан е в средата на 30-те години на 10 век от отшелника Иван Рилски и учениците му. Рилския манастир разполага с извънредно богата библиотека. В нея са непокътнати над 250 ръкописни книги от интервала 11 – 19 век. Над 9000 са печатните издания, както и книжовните полезности добити след 19 век.

Бачковски манастир “Св. Богородица ” 

Бачковският манастир се намира в село Бачково на към 7 км от Асеновград. Той е вторият по величина манастир в България. Основан е през 1083 година от грузинеца Григорий Бакуриани.

Днес манастирският комплекс е туристически обект с магазинчета и сергии. Тук е изложено всичко, което пораства или се създава в Родопите –билки, домашни сладка, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеяла.

Троянски манастир “Успение Богородично ” 

Троянският манастир като манастирски комплекс е трети по величина в България, незабравим монумент на културата от национално значение. Разположен е в красивата котловина на река Черни Осъм, на 10 км южно от град Троян. За Троянският манастир се счита, че е учреден към 1600 година от свещеник Калистрат. В манастира са намирали леговище хайдути, а през 1872 година Васил Левски основава скришен революционен комитет.

Дряновски манастир “Св. Архангел Михаил ”

Дряновският манастир е учреден в края на 12 и началото на 13 век, като в началото се е намирал на към 2 км северно от настоящия комплекс. През 14 век манастирът е давал заслон на голям брой монаси. Историята на Дряновския манастир е тясно обвързвана с битките на българския народ за национална независимост. В манастира постоянно са обитавали Васил Левски и Георги Измирлиев.

Роженски манастир “Св. Рождество Богородично ”

Роженският манастир е най-големият манастир в Пиринска Македония и е един от няколкото средновековни български манастира, относително добре непокътнати и до през днешния ден. Намира се на 6 километра от най-малкия град в България – Мелник, в едноименното село Рожен. Твърди се, че Свети Иван Рилски е живял в него, преди да се засели в Рилската пустиня. Най-старите предмети, открити там, са от 13 век.

Черепишки манастир “Успение Богородично ”

Сгушен в полите на Балкана, манастирът и през днешния ден впечатлява с красивата си черква и старинните фрески в основния храм. Интерес съставлява и иконата на Света Богородица, направена от рози. Манастирът е ситуиран в Искърското дефиле в северните скатове на на Стара планина на брега на река Искър. Изгарян и опустошаван неколкократно, при започване на 17 век., е възобновен по самодейност на българския художник Пимен Зографски.

Гложенски манастир “Св. Георги Победоносец ”

Манастирът се намира покрай село Гложене. Обителтае ситуирана на каменист връх в Тетевенската планина. Смята се, че през 13 век киевският княз Глож построил в региона манастир и дребна цитадела. Манастирът е съществувал до 17 век, а през 18 век монасите построили нов манастир на високата канара, с цел да се предпазят от османците. Известно време двата манастира са съществували редом, като са били свързани между тях с тунел.

Инфо: www.everythingispossible.co

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР