Едно от най-често използваните заклинания при магически трикове на сцената

...
Едно от най-често използваните заклинания при магически трикове на сцената
Коментари Харесай

Имат ли думите Абракадабра и Алказам магическо въздействие?

Едно от най-често употребяваните заклинания при вълшебен трикове на сцената е „ Абракадабра “.

Макар известно на мнозина, малко на брой са осведомени с неговия генезис.

Днес „ Абракадабра “ постоянно се употребява от театралните магьосници за забавление на масите, само че произлиза от античния римски свят. Тогава думата не е била употребена за представления, а се считало, че съдържа мощна магия, написа Новото знание.

Според една доктрина тя произлиза от еврейските „ ab, ben, ruach hakodesh “, които се превеждат като „ Баща, Син и Свят Дух “.

Така думата „ Абракадабра “ е в действителност позоваване на Светата Троица. Според друга доктрина тя произлиза от вълшебна дума, известна като „ abraxas “, която е специфична. Нейните букви, съгласно гръцката нумерология, вършат 365, т.е. броят на дните в годината.

Друга доктрина за произхода на думата „ Абракадабра “ е арамейската фраза „ Avra kadavra “. Фенове на Хари Потър са осведомени с нея, защото сходно проклинание е включено в книгите от поредицата.

Там тя действа като проклинание за гибел.

Твърди се, че авторката Дж. К. Роулинг се е въодушевила за това проклинание от неговата истинска арамейска версия.

Според Роулинг истинският смисъл на тези вълшебен думи е „ дано бъде унищожено “ и те са били употребявани за лекуване на заболявания.

„ Абракадабра “ се употребила като талисман

Римският академик от 2-ри век Серенъс Самуникус, да вземем за пример, разказва в Liber Medicinalis метода, по който може да се употребява тази магия.

Този талисман включвал думата, написана неведнъж на парче пергамент, с лишаване на по едвам писмен знак всякога, до момента в който остане единствено една писмен знак.

Това се загатва и от писатели от по-късните епохи: през 16-ти век ‒ от Ева Римингтън Тейлър, и 18-ти век ‒ от Даниел Дефо.

С течение на времето хората престанали да имат вяра в ефикасността „ Абракадабра “ и тя почнала да се употребява от сценичнте магьосници при техните вълшебен трикове.

Друга магическа дума е „ Alakazam “

Смята се, че това проклинание произлиза от арабски език. На този език има сходна дума „ Al Qasam “, което значи „ клетва “.

Твърди се, че Alakazam е лично име и че това магическо проклинание е приканва пълномощията на несъмнено лице с това име.

„ Hocus Pocus “

е друга постоянно употребена вълшебна дума. Нейният генезис се крие в по-близкото минало, към началото на 17 век.

Една от теориите, които се пробват да обяснят произхода на тази фраза, се предлага от архиепископа на Кентърбъри Джон Тиллотсон през 1694 година Той допуска, че това е изкривяване на „ hoc est corpus “ и е подигравка на посвещението при Католическа литургия.

Друго съмнение е, че думите звучат екзотично и че тази двойка думи е била измислена просто поради римата.

Виж още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР