Едно нещо не бива да липсва за празниците - коледното

...
Едно нещо не бива да липсва за празниците - коледното
Коментари Харесай

Откъде идва коледното дърво?


Едно нещо не трябва да липсва за празниците - коледното дръвче. Знаем ли обаче какви типове има и от кое място идват коледните дръвчета, които греят в съвсем всеки немски дом?

За нас те са просто " елхи ", а в действителност могат да бъдат от най-различни типове: смърч, бор, ела, даже кипарис. В Германия най-продаваният вид коледно дърво е Кавказката ела (Abies nordmanniana) кръстена на финландския професор по ботаника Александър декор Нордман, пръв описал красивото дърво по време на един от престоите си в Русия.

Любимата " елха " на германците

С 90% дял от всички продавани в Германия коледни дръвчета, Кавказката ела държи палмата на шампионата и може да се каже, че е обичаното коледно дръвче на германците. Тайната е в това, че тя има доста огромна продължителност и даже и в топли пространства резервира зелената си хубост задълго. Продаваните за празниците Кавказки ели се отглеждат в Германия, само че семената за тях се внасят от Грузия.

На пазара се оферират също борови и смърчови дръвчета, само че те се купуват доста по-рядко, без значение, че спадат към типичната за Германия горска растителност. Смърчът е импортиран в Германия преди време от Прусия, споделя Симон Келан от Ботаническата градина на университета в Бон. Повечето от продаваните в региона смърчови коледни дръвчета са от естествения парк Айфел, наоколо до Бон.
Кавказката ела (Abies nordmanniana) e обичаното коледно дръвче в Германия
До 80-те години на предишния век коледните дръвчета в Германия са били отпадъчен (вторичен) артикул на горските стопанства - иглолистните гори са били прореждани, с цел да могат дърветата да се развиват вярно. През последните три десетилетия обаче този модел е изцяло зарязан и през днешния ден съвсем всички продавани в комерсиалната мрежа коледни дръвчета са от специфични горски разсадници. Официално те се водят горски площи, а не обработваеми земи.

Внос от Грузия

Годишно в Германия се продават по към 45 милиона коледни дръвчета - главно Кавказки ели. Семената за отглежданите в Германия култури идват от планината Кавказ. Грузинските служащи, които събират семената за разсад, се катерят, неведнъж необезопасени, до стигащите от време на време до от време на време до 60 метра високи ели. Нерядко се стига и до смъртни случаи, освен това заплащането не е изключително високо. Тези хора поемат голям риск за малко пари.

Решението на този проблем минава през смяна в културата на извършване на покупки и се назовава " FairTrade " /честна търговия/. В Германия непрекъснато пораства броят на потребителите, подготвени да платят повече пари за даден артикул - като мярка против употребата на труда в развиващия се свят.

През 2013 година в Германия са продадени артикули със съответния " FairTrade " -сертификат за над 500 милиона евро - нарастване с 23% по отношение на миналата година. Ако се върнем към коледните елхи, през предходната година германците са закупили 80 хиляди коледни дръвчета, носещи етикета " Fairtrees ". Все още тези продажби са релативно малко, само че до няколко години специалистите чакат те да доближат пазарен дял от 10 и повече %.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР