Една здравна система всъщност ни прави престъпници, защото ние сме

...
Една здравна система всъщност ни прави престъпници, защото ние сме
Коментари Харесай

Веселина Ганчева: След медицинските сестри на протест ще излязат пациентите

Една здравна система в действителност ни прави нарушители, тъй като ние сме нарушители сега. Заради това медицинските експерти към този момент осми месец сме на улицата и споделяме, че не желаеме да участваме в този развой. Да сме безмълвни очевидци, на всичко което се случва в България. Останахме малко, само че след нас ще дойдат пациентите.
Това сподели в предаването „ 120 минути “ Веселина Ганчева, основна сестра на столичната болница по Белодробни болести и добави: " Те към момента не осъзнават сериозността на това, което се случва. Буквално е застрашена националната сигурност на страната ни. Колкото по-скоро го осъзнаят хората които ни ръководят и се подиграват с нас – толкоз по-добре. "

„ Цялата система е сбъркана, както клиничните пътеки, по този начин и лимитите. Здравната система е порочна. Една болница има предел от 500 хиляди лева, тя би трябвало да генерира толкоз клинични пътеки за месеца, че да си изкара тези пари. Лятото обаче няма толкоз заболели и се одобряват хора със сополи. “, показа още Ганчева.

Тя разяснява, че работата на медицинските сестри е доста и нископлатена, а диапазонът сред най-ниската и най-високата заплата за специалността е необятен – от 600 до 1200 лева

„ В провинцията ситуацията е отчайващо. Хората няма с какво да си платят тока. За да може една здравна сестра да изкара към 1200 лева, тя би трябвало да работи на две-три места “, съобщи тя.

Ганчева описа, че над 25 години работи като здравна сестра, а специалността си е наследила през генерации в фамилията й. Тя добави, че отливът продължава всеки ден и всеки ден нови медицински сестри експерти отпътуват за чужбина. По думите й множеството сестри в чужбина работят в старешки домове, само че получават по-добро заплащане.

„ Оставаме все по-малко, все по-трудно е да връзваме графиците. За страдание никой не осъзнава какъв брой сме блъснали дъното. Ние с 4-5 индивида въртим месечен график, което е неуместно “, съобщи Ганчева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР