Една японска ученичка с естествено светъл цвят на косата била

...
Една японска ученичка с естествено светъл цвят на косата била
Коментари Харесай

В Япония: Като депримирани клонинги

Една японска ученичка с естествено ярък цвят на косата била принудена от учебните управляващи да се боядиса черна. Случаи като този има доста - в Япония гледат с неприятно око и на най-дребното отклоняване от нормата.
Пиронът, който стърчи от дъската, рано или късно ще бъде набит, гласи една японска сентенция. Но една ученичка от Осака демонстрира, че не желае да се помири с това състояние. Естественият цвят на косата ѝ е кестеняв, което в Япония е необичайност - множеството хора в тази страна имат черни коси. През 2015, когато била призната в едно учебно заведение в град Хабикино, учебното управление я предиздвикало да боядиса косата си черна. Ученичката незабавно изпълнила нареждането, само че с времето забелязала, че светлите корени бързо израствали, заради което трябвало да се боядисва на всеки четири-пет дни. Постоянното боядисване ѝ основало доста проблеми - освен предизвиквало ненужни разноски, само че и изцяло изтощило косата ѝ. Затова момичето решило да се опълчи по правосъден път на безкомпромисното отношение на учебните управляващи, които даже на няколко пъти я прибирали у дома. „ Цялата тази обстановка мощно ме натовари душевен. Те на процедура нарушават моите човешки права “, споделя ученичката и упорства да получи обезщетение в размер на 16 500 евро.
Когато за следващ път била порицана поради цвета на косата си, девойката претърпяла нервозен срив, който в последна сметка я отвел в болничното заведение, свидетелстват юристите ѝ пред съда и разкриват нещо, което на фона на всичко това звучи напряко неуместно: съгласно правилника на въпросното учебно заведение, учениците нямат право да си боядисват косата, да я изрусяват или къдрят.
Строги правила и обичаи
Засега учебното заведение не отстъпва от своята позиция. И даже получи поддръжка от представители на префектурата в Осака, които оповестиха, че решението на учебните управляващи било в сходство със законите.
„ Японските учебни заведения по традиция отдават огромно значение на външния тип на учениците “, споделя в тази връзка Макото Ватанабе, професор по информационни науки. „ В някои райони да вземем за пример учебните заведения задължават учениците от мъжки пол да си бръснат главите. Лично аз считам, че дисциплината и учебните униформи са значими, само че казусът с ученичката от Хабикино евентуално съставлява нарушаване на човешките права или на свободата на изложение. А това са тъкмо тези полезности, с които младежите би следвало да бъдат осведомени в учебно заведение “, прибавя професорът.
Японските учебни заведения имат обширни правилници за държание. Така да вземем за пример ученичките нямат право да носят каквито и да било бижута или грим, а полите им би трябвало да имат избрана дължина. Момчетата пък са длъжни да носят черни чорапи.
Критици на системата считат, че тези строги правила имат за цел да приучат учениците към смирение, каквото се изисква от тях и при встъпването им в трудовия живот. Защото там ги чакат не по-малко правила.
" Подобно държание е възприето в съвсем всички сфери на японското общество ", споделя Роберт Дуярич, шеф на Института за модерни азиатски проучвания в университета Темпъл в Токио. Според него корените на тези обичаи би трябвало да се търсят във въведената още през 1860-те години властническа просветителна система.
" Като депримирани клонинги "
" Ако отидете на някое изявление за работа, ще видите, че всички претенденти носят едни и същи костюми и непроменяемо гледат доста съществено. Имат тип на депримирани клонинги “, споделя Дуярич и разяснява, че при започване на работа всеки дилетант бива обширно въвеждан в наложителните условности и правила на новото работно място - като се стартира от метода, по който би трябвало да се приказва по телефона, и се стигне чак до това по какъв начин тъкмо е обичайно да се седи на стола.
" Всичко е строго регламентирано, а това несъмнено лимитира творчеството на чиновниците. Още повече, че в японските компании всяко отклоняване от нормата се счита напряко за непристойно “, разяснява Дуярич.
Сходно мнение изрича и проф. Ватанабе: " Мисля, че в днешния глобализиращ се свят не е вярно всичко да се свежда до прецизното съблюдаване на остарели правила, без значение дали става дума за класната стая или за огромните концерни “.
Професорът споделя и друго: в днешния междинен мениджмънт има доста млади японци, които се усещат безусловно притиснати в корсета на старите правила, поддържани от по-възрастните. Но не могат да трансформират нищо, защото имиджът на по-възрастното потомство е доста висок - та нали точно представителите на това потомство сътвориха в следвоенния интервал огромните японски компании, донесли благополучие на цялото общество. Затова на младите не им остава нищо друго, с изключение на да чакат пенсионирането им, изяснява проф. Ватанабе и прибавя: „ Чувствам, че следва смяна, само че ни е нужно още време “.
Случаят с ученичката, чийто натурален цвят на косата не се харесва на учебните управляващи, ще покаже дали Япония е подготвена да допусне отклонения от нормата. Проф. Ватанабе не е изключително оптимистичен: „ На доктрина съдилищата са самостоятелни, само че практиката демонстрира, че някои съдии отсъждат субективно. Предполагам, че и в този случай си имаме работа с консервативни възрастни съдии. А това несъмнено не е добър знак. “
Източник: Дойче веле
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР