Една трета от Мъртво море е изчезнала от 1960-та година

...
Една трета от Мъртво море е изчезнала от 1960-та година
Коментари Харесай

Лошо: Мъртво море изчезва

Една трета от Мъртво море е изчезнала от 1960-та година до през днешния ден. Водата се отдръпва необратимо, а крайбрежието се трансформира в лунен пейзаж, изпълнен с кратери.

Една от аргументите е, че години наред израелци, палестинци и йорданци отклоняват речните води от един от най-солените водоеми на Земята.

През 60-те години спа туризмът процъфтява на израелския бряг на Мъртво море. Тогава курортът Айн Геди е бил на първа линия. Днес е призрачно място, водата се е отдръпнала на три километра, а плажът наподобява на пустиня, връхлетяна от метеоритен дъжд.

Всяка година Мъртво море се свива с по един метър, оставяйки след себе си кратери, достигащи до 10 метра. Без вода, земята хлътва.

" Трябва да се срамим, че допуснахме това да се случи ", разяснява Алисън Рон, някогашен чиновник в спа курорта.

Пътищата до балнеокурорта също се разрушават, а близките плантации са изоставени.

" Тук се отглеждаха фурми. Но трябваше да отрежем дърветата. Те постепенно умират и даже на безмилостен човек му идва да изкрещи при тази панорама ", добави Мерав Аялон, представител на кибуц " Айн Геди ", представен от Българска национална телевизия.

Години наред Израел и Йордания отклоняват води от вливащата се в Мъртво море река Йордан, с цел да ги употребяват за напояване и питейни потребности. Дейността на химически компании и климатичните промени също способстват за изпаряването.

" Според учените процесът не може да бъде спрян през идващите 100 години. Това ще продължи, без значение какво вършим ", съобщи Еран Халфи, хидрогеолог.

Йордания се отхвърли от упорит проект за създаване на канал, посредством който да се " прелее " вода от Червено в Мъртво море, а вместо това Аман ще построи система за обезсоляване, с цел да обезпечи питейна вода.

Еколозите считат, че това е отмъщението на природата за нездравословната човешка активност, а напъните би трябвало да бъдат ориентирани към търсене на решения за стабилизирането на Мъртво море. И въпреки всичко още веднъж природата може да донесе баланс - водата става по-плътна и солена, а това забавя изпаряването.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР