Една тиха армия от поляци, българи, белоруси и други източноевропейци

...
Една тиха армия от поляци, българи, белоруси и други източноевропейци
Коментари Харесай

От Германия: ЕС безсрамно експлоатира тираджиите от България и Източна Европа

 Една тиха войска от поляци, българи, белоруси и други източноевропейци се грижи за това доставките на артикули за Германия да не секват. Много от тях не получават полагащото им се заплащане и са с отрязани обществени придобивки, се споделя в просторен материал на " Берлинер Цайтунг ", озаглавен " Тираджии от Източна Европа: битка за оцеляване. "

Изданието написа, че много компании в Германия работят със спедитори от Източна Европа. Нещо повече: доста от огромните немски спедитори преднамерено създавали свои филиали в Източна Европа, с цел да могат да заобикалят европейските разпореждания и да наемат тамошната работна ръка на дъмпингови цени.

С нарушени трудови права

" Системата е основана по този начин, че да нарушава трудовите права на служащите “, споделя Михаел Вал, представител на плана " Честна подвижност “ към Германския синдикален съюз DGB. На паркингите за тирове той коментира на водачите с какви права разполагат. Много от тях работят като подизпълнители единствено на немска територия и, без значение че са чужденци, би трябвало да получават минималните надници, годни за Германия.

Реалността обаче е напълно друга, разяснява изданието и разяснява: " По предписание източноевропейците получават единствено минималната отплата, призната в тяхната родна страна – в Полша това са към 570 евро на месец, а в България – близо 280 евро. Към тези пари водачите в действителност получават спомагателни суми, само че те са предопределени да покрият разноските им за храна ".

Германският синдикалист споделя в умозаключение: " Няма никакъв късмет тези хора да получат заслужено възнаграждение. Такава е естествената обстановка в този момент ".

Масово неспазване на предписанията 

При това чуждите водачи на тирове водят сложен и рисков живот, се споделя в репортаж на Втора немска телевизия ZDF. Ден и нощ те навъртат стотици километри по немските пътища и са в непрестанен стрес дали ще съумеят да стигнат до идващия клиент в точния момент, четем в обявата. А изискванията, в които работят тези хора, постоянно са извънредно тежки. Във времената на ковид животът на непознатите водачи стана още по-непоносим. По паркингите на немските аутобани краткотрайно бяха затворени всички тоалетни, както и баните с душове. Чак в този момент от немското министерство на превоза стартират да упорстват на професионалните водачи да се обезпечат благоприятни условия за поддържане на обикновена персонална хигиена.

И това не е единственият проблем. От правна позиция е разрешено чуждите тирове да правят най-вече по три пътувания на немска територия в границите на седем дни, след което да се завръщат на родна земя. Много от записаните в Източна Европа камиони обаче кръстосват съвсем без спиране Германия, настояват и специалисти, и водачи. Често се стигало и до нарушение на избраните по закон времена за отмора. Раймонд Лаусберг, служител на реда от Белгия, станал прочут около борбата си против употребата на спедиторите, твърди, че всички огромни компании са забъркани в тази скица. " Колкото компанията е по-голяма, толкоз по-безсрамна е ", споделя той пред " Берлинер Цайтунг ".

А синдикалистът Михаел Вал прибавя и това, че наетите като поддоставчици водачи от Източна Европа могат да бъдат освободени без предизвестие – по този начин да се каже от през днешния ден за на следващия ден. " Възложителят от Германия не е задължен да поеме никаква отговорност за водача ", споделя Вал и разяснява, че тези, които се разболеят или не пътуват заради неналичието на задоволително поръчки, в най-хубавия случай остават на минимална заплата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР