Една силна намеса на държавата в млечния сектор е факт

...
Една силна намеса на държавата в млечния сектор е факт
Коментари Харесай

Ново 20! Опаковат „сиренето” с палма, ментето поскъпва

Една мощна интервенция на страната в млечния бранш е реалност от този август. Промени в разпоредба не разрешават сиренето с доста вода или палмово масло да се продава насипно на витрини, а до три месеца ще би трябвало да е опаковано. Целта - да се свие потреблението на неистинско саламурено сирене.
Решението обаче е противоречиво, тъй като прибавя разноски за производители, реалокира ги от желани точки в магазини, вместо да се търси по-добър и на ниска цена метод - да вземем за пример посредством осведоменост на клиентите и положителни табели и етикети, написа „ Капитал”.
Редактираната Наредба за характерните условия към млечните артикули, обнародвана на 3 август, провокира спорни мнения измежду компаниите в млекопреработващия отрасъл. Част от тях застават напълно зад записаното, други считат, че то ще заплаши бизнеса на дребните и междинните производители. Най-критикувано е изискването за авансово пакетиране на имитиращите артикули и на сиренето с нараснало водно наличие.

Сирене или друго
Продажбата на „ сирене” без мляко е остарял, само че неуреден проблем на пазара, а производството на така наречен млечни артикули с растителни мазнини пораства. В последните години пък водата в евтините сирена и техните фалшификати стартира да измества палмовото масло. И в двата случая става въпрос за артикули, които са надалеч от класическата технология за произвеждане на българско бяло саламурено сирене.
Производителите изясняват влагането на растителни мазнини или на повече вода с ниската покупателна дарба на потребителите, които търсят евтини артикули, както и с натиска на комерсиалните вериги за конкурентни цени и условието им за произвеждане по избрани от тях рецептури. Приетата разпоредба е следващ опит на страната да разграничи истинските млечни артикули от тези, които ги наподобяват.

Какво планува наредбата
Наредбата дефинира характерните условия към млечните и към имитиращите артикули, слага условия за информацията, която би трябвало да се изписва на етикетите им, и разказва метода на предлагането им в магазините.
Според нея при производството на млечни артикули би трябвало да се употребява не по-малко от 80% сурово мляко и до 20% добавено изсъхнало мляко, съсредоточено мляко, млечен протеин.
Бялото саламурено сирене би трябвало да съдържа не по-малко от 40% изсъхнало вещество и да е с не по-малко от 40% масленост. Ако индикаторите са по-ниски от записаните в наредбата, наименованието е "саламурено сирене с нараснало водно наличие ". В този случай продуктите могат да се продават единствено авансово опаковани от производителя.
Забранява се потреблението на думата "млечен " или на нейни производни в наименованието на имитиращите артикули. Върху етикетите им би трябвало наложително да бъде изписано "Имитиращ артикул " и да бъдат посочени ясно съставките, които са употребявани като заместители. Тези артикули също би трябвало да са авансово опаковани от производителите и да са сложени на обособени щандове или на обособени места, които да са с ясно обозначен надпис "Имитиращи артикули ".

За и срещу
В публично писмо, изпратено до земеделския министър от учредената през март тази година Българска асоциация на млекопреработвателите (трета за сектора), се твърди, че в сегашния си тип наредбата "вместо да взема решение проблемите, вкарва сектора в дълбока рецесия ", тъй като дава "административно преимущество на малцината гръмогласни нейни лобисти, искащи да създават сирена в ценови клас 15-20 лева./кг за сметка на ограничение на правото на избор на българския консуматор посредством изкуствено основаване на административни спънки за производителите на най-масово продаваните сирена сред 7 и 12 лева./ кг.
Предвиденото наложителното пакетиране в потребителска опаковка влиза в непосредствено несъгласие с трендовете за ограничение на полиетиленовите опаковки в Европейски Съюз, ще оскъпи най-търсените сирена в България и ще усили инфлационния напън върху потребителската кошница ", написа още в писмото на асоциацията, подписано от нейния ръководител Димитър Христов.
От новата Българска асоциация на млекопреработвателите настояват още, че "намалените продажби на българско сирене на родния пазар автоматизирано ще доведат до закриване на предприятия и загуба на работни места " и че в доста региони "точно тези застрашени предприятия са единствените, които изкупуват мляко от фермите на земеделските производители ". От организацията пресмятат, че "пряко ще бъдат застрашени половината работни места в бранша ".
По неофициална информация 80% от сиренето, което се предлага на пазара в страната, е с цена до 8 лв. за кг. Опасенията са, че за някои компании наредбата ще докара до спомагателни разноски за пакетиране, което ще вдигне цените. Друго терзание е, че доминират потребителите, които търсят сирене от насипни витрини, а не авансово опаковано.
Привържениците на наредбата обаче вадят други причини. "Наредбата не слага ценови граници и не съдържа възбрана за продажба. Тя изисква единствено сиренето с нараснало наличие на вода да се предлага авансово опаковано, по този начин както и имитиращите артикули, с цел да има по-голяма изясненост за потребителя ", разяснява за "Капитал " Богомил Николов, ръководител на "Активни консуматори ".
Проучване на неправителствената организация през август предходната година на 30 проби краве сирене в междинния и в доста ниския ценови клас сподели, че в 16 от тях наличието на вода е над 70%, а в 10 е сред 62 и 70%. Тогава от асоциацията разясниха, че това е шокиращо, съпоставено с оптималните 54% вода, които позволява БДС.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР