Една рансъмуер атака към обикновен компютърен потребител може да му

...
Една рансъмуер атака към обикновен компютърен потребител може да му
Коментари Харесай

Американски град плати $2.7 млн., за да се справи с последиците от рансъмуер атака

Една рансъмуер офанзива към елементарен компютърен консуматор може да му коства доста – загуба на неговите мемоари и скъпа информация, нерви. Но каква е цената, която заплаща един град, хваната в хватката на кодиращата чума? Милиони. Това разбираме, откакто стана ясно, че американски град е платил $2.7 млн., с цел да се оправи с опустошението, което рансъмуер офанзива е донесло със себе си.

В края на март ви разказахме, че градските системи на Атланта са станали жертва на рансъмуер. Засегнати са били приложения, с които жителите на Атланта са правили разнообразни разплащания, както и системите на правосъдната администрация. Хакерите са поискали сумата от $50 000 в биткойни, с цел да възстановят всичко. Дали е било платено, не е известно. Кметът на града Кейша Ланс Ботъм съобщи обществено по време на офанзивата, че „въпросът следва да бъде обсъден“.

Местни медии предават, че градската администрация е трябвало да заплати близо $2.7 милиона, с цел да се оправи с опустошението, като парите са осем изключително подписани контракта – $650 000 на SecureWorks за следствие и справяне с първичните вреди, контракти за по милион $ с две други компании за справяне с IT системите в администрацията и правосъдното ведомство, както и договори за съществени суми за бизнес консултантски услуги с Ernst & Young и Edelman PR.

Infosecurity Magazine написа, че този случай служи да послужи за прегледен образец какво се случва с дадена организация, в случай че няма съответен проект и назначени екипи за справяне с произшествия от този жанр.

Иля Колоченко от High-Tech Bridge пък счита, че може би в този случай заплащането на откуп е била по-добрата опция. „Да изхарчиш 50 пъти повече, с цел да се оправиш с вредите от офанзивата вместо да инвестираш същите пари в попречване на бъдещи произшествия е най-малкото спорно“, прибавя той в изявление за медията. Разбора се, че при оценка на вероятните разновидности, би трябвало да се вземат всички фактори и условия. Само че в някои случаи най-хубавият сюжет за една компания и нейните ползи би било заплащането на откупа“.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР