Една прекрасна утрин отваряте сънливо очи. Чувствате се така, сякаш

...
Една прекрасна утрин отваряте сънливо очи. Чувствате се така, сякаш
Коментари Харесай

Ледените хотели - едно по-различно изживяване

Една прелестна заран отваряте сънливо очи. Чувствате се по този начин, като че ли сте прекарали нощта в ледник. Левият клепач лекичко се повдига и разбутва натрупалия се по миглите ви скреж. Забелязвате няколко изящни статуи от лед, ситуирани наоколо до не по-малко леденото бюро и стол. Секунда-две по-късно отлепяте и десния клепач - единствено с цел да се убедите, че подът, таванът и стаята също са от сняг. Време е да ставате от леглото си.

Дърпате ципа на спалния чувал, в който сте прекарали цялата нощ, облечени с спомагателна грейка и увити в термоодеяло, като че ли сте някоя мумия, и стъпвате на пода в комфортните си розови чехли. И внезапно студът пронизва тялото ви и осъзнавате, че в стаята ви е най-малко -5 градуса по Целзий. Добре, че най-малко на нощното шкафче ви чака една приятна топла чаша сок…

Къде съгласно вас ви пренесохме преди малко?

В пещера на Северния полюс? Но кой ще ви чака с топла напитка в нея? На посетители на ескимосите в някое иглу? Едва ли някой от тях ще пренебрегне лова на риба, с цел да демонстрира надълбоко заровените в себе си архитектурни и скулптурни умения. В чудноват и отблъскващ призрачен сън, какъвто единствено най-зиморничавите от нас сънуват?  Тогава какво вършат розовите ви чехли в него?

Добре пристигнали в една от най-необикновените туристически атракции на зимния сезон - ледения хотел! 

Нека непривичните условия не ви стряскат или заблуждават. Повечето къщи от този вид са извънредно красиви и атрактивни. Да, някои наподобяват на мутирали иглута, само че други са като същински вълшебен крепости, излезли като че ли от приказките на Ханс Кристиан Андерсен. И всички са основани с една-единствена цел – да ви предложат най-незабравимата зимна почивка. Ако я преживеете, схваща се…

Ледените здания са доста специфични -

туристически атракции, построени от човешката ръка, в които обаче природа и архитектура се преплитат по един извънредно невероятен метод. В тях ще откриете всичко, от което се нуждаете за едно сантиментално странствуване – мраз, който подтиква топлата връзка с вашия сътрудник, страхотна атмосфера, неизмеримо осветление и лед и сняг. Много лед и сняг. Какво повече ви би трябвало?

Предвид характерния си тип и материал, от който са направени, няма да откриете ледени хотели напролет, лятото или есента. Работата по тях стартира най-рано през октомври (в взаимозависимост от надморската височина, на която ще бъдат издигнати, температурите на района и т.н.), като постройките съществуват до март-април, след което се разтапят с първите признаци на пролетта.

Първата сходна постройка, наречена ICEHOTEL и издигана годишно в градчето Юкасиарви, Северна Швеция,

се появява през 1989 година

Организаторите, които управляват хотела през днешния ден, започват с едно голямо иглу, ситуирано на към 60 кв. метра повърхност, в което организират специфична арт галерия. Отзивите за постройката обаче са толкоз положителни, че компанията взема решение да продължи и идващия сезон. Първите посетители отсядат чак през 1992 година

„ Един от моите клиенти искаше да ни навести дружно със своята компания. Тъй като нямаше къде да го настаним в определената от него седмица, взех решение казуса, като му предложих да преспи в една ледена къща – споделя Ингви Бергвист, създателят на ICEHOTEL. – Приготвихме спални чували и организирахме в детайли образование за това по какъв начин би трябвало да прекарат нощта, в случай че желаят да оцелеят. Част от личния състав ни се чудеше какво ще вършат гостите в случаите, когато им се върви до тоалетна, и какъв брой удобно ще им е в случай, че са натъпкани в една стая. На идната заран чакахме събуждането им с неспокойствие. След като си направиха сауна и хапнаха изобилна закуска, им връчихме дипломи като доказателство, че са оживели в нощувка при -5 градуса по Целзий. Лицата им безусловно грееха от благополучие, бяха в действителност впечатлени. Така се роди ICEHOTEL. ” 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР