Една от загадките на модерния живот е, че толкова много

...
Една от загадките на модерния живот е, че толкова много
Коментари Харесай

Намалява ли свободното време или така ни се струва

" Една от загадките на модерния живот е, че толкоз доста от нас изпитват дефицит на време, макар че работим по-малко от предците ни. През XIX век профсъюзите водят акции за " осем часа за работа, осем часа за отмора и осем часа за каквото си желаеме ". През ХХ век те съумяват в битката си за съкращаване на работното време. Но какво се случва със свободното време, което би трябвало да сме спечелили " за каквото си желаяме "? Този въпрос слага в сегашен коментар за " Файненшъл таймс " авторката Сара О`Конър. И той напълно не е безпочвен.

Актуално огромно изследване на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) демонстрира, че публикуваното разбиране, че всяко ново потомство работи по-малко от предходното като време, не се покрива с данните от следенето на междинното работно време през последните 25 години. В обособени страни трендовете се разграничават - то се усилва с малко през последното десетилетие в Белгия, Италия, Гърция и Португалия, стагнирало е в Съединени американски щати и понижава малко в други страни. Средното работно време на работещите на цялостен работен ден в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз като цяло е устойчиво (от 40.6 часа на седмица през 1995 година до 40.3 часа през 2019 г.).

Средната периодичност на платения ексклузивен труд измежду наетите остава постоянна сред 2006 година и 2019 година Честотата на неплатения ексклузивен труд се е намалила с малко - от 6.2% през 2006 година до 5.1% през 2019 година

И тези усреднени стойности варират в другите страни. В Португалия да вземем за пример честотата и на платения, и на неплатения ексклузивен труд се е нараснала доста - от 3.9 до 7.7% от работещите през посочения интервал, в Дания е тройно - от 2% от работещите до 6%, а във Франция регистрираната наклонност е стряскаща - от 4.3% през 2006 година до 19.1 на 100 през 2019.

В Гърция, назад - и двете статистики демонстрират намаляване. В Австрия е най-голямо при платения ексклузивен труд - от 9.8 до 3.5 %. В Словения се е нараснала честотата на платения ексклузивен труд, само че е спаднала тази на неплатения.

Общият брой действителни отработени часове (нормално и изключително работно време) годишно се намалява в Организацията за икономическо сътрудничество и раз сред 1985 и 1995 година, само че това се дължи основно на намаляването на каузи на работещите на цялостен работен ден от общо наетите. Между 1995 и 2019 година и сред 2000 и 2019 година спадът се дължи основно на понижените часове на наетите на цялостен работен ден и в доста по-малка степен - на намаляването на каузи на работещи на цялостен работен ден.

За страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, за които има данни, за интервала 1970 - 2019 година годишният брой работни часове на чиновник е намалял със 17.9% (0.4% годишно). Този спад обаче не е постоянен, а се е забавил с времето. Отработените часове са спадали с 0.8% годишно сред 1970 и 1985 година, с 0.2% годишно сред 1985 и 2000 година и с 0.3% сред 2000 и 2019 година Тези данни поддържат предходни заключения, че наклонността за понижаване на работното време от XIX век насам се е забавила доста в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, в случай че не е и спряла напълно.

Същевременно свободното време в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз се е намалило, въпреки и с малко. В съпоставяне със 70-те години на предишния век то е намаляло приблизително с 15 минути на ден (час и половина на седмица) за работещ на цялостен работен ден. Докато междинното време, отделено за отдих, се е увеличавало през 70-те и 80-те, през идващите десетилетия е почнало да понижава, като наклонността е към по-голям спад. През първото десетилетие на този век междинното време за отдих се е свило в 8 от 13 страни, за които има данни. То понижава с 14% в Южна Корея, с 11% в Испания, с 6% в Нидерландия, с 5% в Унгария и с 1% в Съединени американски щати. Други проучвания удостоверяват трендовете в свободното време в Съединени американски щати за непретенциозно нарастване сред 60-те години и 2000-ата, последвано от спад в идващите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Политика 3 Инфраструктура 1 Данъци и обезпечаване 2 Технологии 3 Свят 1 Енергетика 2 Технологии 3 Политика
Организацията за икономическо сътрудничество и раз употребява и термина time poverty за хората, които изпитват продължителен дефицит на време за отдих и възобновяване, чийто дял се е нараснал доста през последните години в някои страни. Наблюдава се обаче и по-фундаментална смяна, добавя обявата във FT - че даже когато работим по-малко, ни е по-трудно да си починем.

" Въпреки че ненапълно постоянно сме работили върху няколко задания по едно и също време, технологиите затрудняват ясното разделяне сред работа и отдих. Както Дерек Томпсън написа в The Atlantic, " отдихът има течове ". Ако виждам телевизия, до момента в който ревизирам служебния си имейл на телефона си, почивам ли си или съм на работа? А в случай че виждам смешно видео, до момента в който съм на бюрото си? И когато границите сред работата и отдиха се топят, дали това прави работата по-приятна или отдиха по-неприятен ", пита авторката.

И напомня думите на икономиста Джон Мейнард Кейнс, който през 1930 година прави неправилната си прогноза за прекосяване към 15-часова работна седмица: " Смятам, че няма страна и нация, които да не чакат епохата на отдиха и изобилието без най-малко малко терзание - тъй като прекомерно дълго сме учени да се стремим, вместо да се любуваме. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР