Една от целите на новото ръководство на колоезденето е възстановяване

...
Една от целите на новото ръководство на колоезденето е възстановяване
Коментари Харесай

Колоездачната обиколка на България пред завръщане през юли

Една от задачите на новото управление на колоезденето е възобновяване на Обиколката на България. Това съревнование е четвъртото най-старо след обиколките в света, само че за финален път се състоя през 2017 година Тогава имаше обиколки на Северна и на Южна България, а спечелили станаха надлежно украинците Серхий Лагкути и Виталий Буц. През 2018 година не се състоя по финансови аргументи, а от Българския колоездачен съюз подадоха документи за несъстоятелност в Национална агенция за приходите и съда. Тогава рекордьорът по победи Ивайло Габровски прикани за оставка на президента Евгени Димитров и на целия УС.

Усилията на президента на федерацията Драгомир Кузов, който е със мощни позиции в Международния колоездачен съюз, дадоха резултат и обиколката е в календара за този сезон с дати 28 юли - 1 август и категория 2.2.

Кузов към този момент води договаряния с градове, които биха приели стадии, а може би до седмица ще стане ясно и кой ще бъде генералният спонсор.

Веднага след включването на обиколката ни в календара на ЮСИ се появиха и първите поръчки от задгранични тимове. Сред тях е и тази от Alpecin-Phenix, в който е една от огромните модерни звезди на този спорт Матю ван дер Пул. Внукът на френската легенда Реймон Пулидор е някогашен международен първенец в колокроса, а на шосе има международна купа в общия старт при юношите. Също по този начин е доста добър и в планинското колоездене.

Интерес към обиколката на България са показали и от “Каха Рурал”. Точно с този тим през 2012 година Данаил Петров стана първият бълтарин в обиколката на Испания и бе измежду стигналите до финала.

В България на 25 и 26 юли би трябвало да се организира и “По стъпките на римляните”, като и това съревнование носи точки за ранглистата.

Кузов бе определен отпред на колоезденето на заседание в Пловдив на 10 юли предходната година. През януари Българската федерация по колоездене получи лиценз от Министерството на младежта и спорта.

“24 часа”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР