Една от ракетите, умишлено изстреляни от арменските въоръжени сили, е

...
Една от ракетите, умишлено изстреляни от арменските въоръжени сили, е
Коментари Харесай

Баку:Армения обстрелва електроцентрала в Мингачевир

Една от ракетите, съзнателно изстреляни от арменските въоръжени сили, е имала за цел електроцентрала в Мингачевир. Това заяви Сабина Алиева, комисар по правата на индивида (омбудсман) на Република Азербайджан в особено изказване към международната общественост. Мингачевир е град с население над 100 000 души, ситуиран е на повече от 100 км от региона на бойните дейности. Ракетата е паднала пред електроцентралата, а друга ракета - покрай дома на цивилни. За страдание вследствие на ракетните офанзиви против частен дом, петима души са приети в болница с разнообразни пострадвания и къщата е понесла съществени вреди, съобщи още Сабина Алиева.

Ето цялостния тест на изказването на омбудсмана на Азербайджан

ИЗЯВЛЕНИЕ
на комисаря по правата на индивида (омбудсмана) на Република Азербайджан във връзка с ракетния обстрел на град Мингечевир, където се намират язовир и електроцентрала

Сабина Алиева, Комисар по правата на индивида (омбудсман) на Република Азербайджан, 5 октомври 2020 година

За следващ път обръщаме внимание на международната общественост, че от 27 септември 2020 година арменските въоръжени сили не престават своя натоварен обстрел по гъсто обитаеми цивилни селища, обществени, културни уреди и стратегически обекти, употребявайки тежка артилерия, самолети, специфични ракетни системи и неразрешени оръжия.
По този метод, започвайки от 23:00 ч. на 4 октомври 2020 година, според инструкциите на военно-политическата администрация на Армения, която към момента не се е отказала от своята политика на окупация и нападателни дейности, въоръжените сили на тази страна обстрелват с ракети гъсто обитаемоте цивилни селища на град Мингечевир.
По-специално подчертаваме, че една от ракетите, съзнателно изстреляни от арменските въоръжени сили, е имала за цел електроцентрала в Мингачевир - град с население над 100 000, на повече от 100 км от региона на бойните дейности. Тя е паднала пред електроцентралата, а друга ракета - покрай дома на цивилни. За страдание вследствие на ракетните офанзиви против частен дом, петима души са приети в болница с разнообразни пострадвания и къщата е понесла съществени вреди.
Бихме желали да ви осведомяваме, че промишленият азербайджански град Мингечевир е от решаващо значение от стратегическа позиция и тук се намира най-големият язовир и електроцентрала в района на Южен Кавказ. Нападението над този язовир и електроцентрала може да има съществени екологични последствия за целия район Южен Кавказ.
Според Декларацията от Рио за околната среда и развиването (1992 г.) страните са задължени да съблюдават интернационалното законодателство, осигуряващо запазване на околната среда по време на въоръжен спор, и да си сътрудничат при по-нататъшното му развиване, в случай че е належащо.
Във връзка с това заявяваме, че изстрелването на ракети, ориентирани към язовира и електроцентралата „ Мингачевир “ от Армения, което съществено нарушава нормите и правилата на интернационалното право, в това число нормите на интернационалното филантропично право, по-специално Женевските конвенции от 1949 година и техните спомагателни протоколи, съставлява сериозна опасност за околната среда и енергийните доставки освен в Азербайджан, само че и в целия район.
За следващ път призоваваме интернационалните организации да изискат от окупатора Армения абсолютно възпиране от незаконни дейности, които накърняват правото на живот на цивилното население, също по този начин и на безвредна и здравословна среда, което е жестоко нарушаване на правата и свободите на индивида и крие риск от дълбока екологична злополука за региона; да изискат освобождение на Нагорни Карабах и прилежащите области, които са исторически територии на Азербайджан, и предприемане на незабавни дейности за определяне на интернационална правна отговорност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР