Една от причините България да подобри класирането си в Индекса

...
Една от причините България да подобри класирането си в Индекса
Коментари Харесай

Павол Салай: Падането на Борисов е важен фактор за свободата на словото в България



" Една от аргументите България да усъвършенства класирането си в Индекса за независимост на словото е рухването на страни като Гърция, която измести България от последното място в Европейския съюз, както и Албания, която е последна измежду страните кандидатки. Принос за резултата върху медийния климат в някои европейски страни и изкачването им класацията имат ограниченията на Европейския съюз от тази и предходната година, целящи възстановяване на сигурността на публицистите и свободата на словото ".

Това сподели пред БНР Павол Салай, началник на отдела за Европейския съюз и Балканите на организацията " Репортери без граници ".

Той уточни, че би трябвало да се означи смяната и модернизацията в методологията, по тази причина е добре сравнението сред класацията за тази и за предходната година да се приема внимателно.

" Също по този начин подобряването може да бъде обяснено със обстановката на място в България . Падането на държавното управление на Бойко Борисов е значим фактор. То поддържаше систематични рискове за свободата на словото и за публицистите. Също по този начин през 2021 година имаше по-малко физически набези против публицисти спрямо 2020 година Отбелязва се и напредък в посока раздаването на правораздаване във връзка с закононарушения, осъществени против публицисти. Например напредъкът в следствието на полицейското принуждение против Димитар Кенаров ".

В изявление за предаването " Нещо повече " Салай добави, че все пак България остава измежду трите страни от Европейския съюз, дружно с Унгария и Гърция, на дъното на тази ранглиста .

" Има много проблеми, които би трябвало да бъдат решени. Като стартираме със сигурността на публицистите. Например заканите против Атанас Чобанов и да продължим с неналичието на самостоятелност на регулатора на публичните медии и можем да приключим със правосъдните каузи за злоупотреби и незадоволителния достъп до информация ".

" Нова епоха на поляризация " - това е заключението от последния отчет на " Репортери без граници ". Можете ли да очертаете в резюме международните трендове в медиите, които отчитате и България част ли е от тях?

Днес следим двойно по-голяма поляризация, която оказва отрицателно въздействие върху свободата на медиите и правото на информация. Първото измерение е националното. Наблюдаваме напредък на медиите, които показват едностранни отзиви като обстоятелства. Разбира се това го виждаме и в България с пропагандните медии, благосъстоятелност на олигарси, които атакуват свои сътрудници, други публицисти. Това до известна степен е намаляло, само че остава проблем в България.

На международно равнище поларизацията е сред политическите блокове. Имаме Русия, която атакува суверена страна Украйна и водеща осведомителна война там, само че и също в Европа. Това до известна степен бе лимитирано поради решението да бъде спряно разпространяването в Европа на пропагандните медии на Кремъл RT/Russia Today и " Спутник ".

България има да измине дълъг път, само че можем да забележим начало на усъвършенстване. Също по този начин новото държавно управление към този момент направи някакви старания да усъвършенства законодателната среда. Но медийният пейзаж е доста нежен в съпоставяне да вземем за пример с този в Полша.

Не знам дали знаете, само че у нас обичаме да се съпоставяме със съседите си - за какво Гърция е новата България и зае нашето място, падайки в класацията и заставайки на дъното на Европейски Съюз по този показател?

В Гърция беше погубен публицист - през април предходната година - престъпният кореспондент Йоргос Караиваз. Това беше едно от двете убийства на публицисти в Европейския съюз. В Гърция полицията постоянно нападна публицисти и има случайни арести. Има законите, с които се лимитира свободата на словото. Изглежда, освен че Гърция се проваля в това да пази публицистите, само че и съзнателно се меси в работата им. Има политическа воля за намаляването на свободата на медиите. По тази причина през днешния ден Гърция може да бъде съпоставена политически с Унгария и това са аргументите за нейното последно място измежду страните от Съюза в класацията.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР