Една от първите български софтуерни компании – “ – навърши

...
Една от първите български софтуерни компании – “ – навърши
Коментари Харесай

Софтуерната компания „Сирма“ празнува 31 години

Една от първите български софтуерни компании – „ “ – навърши 31 години от своето основаване. Основана от другари програмисти и математици, измежду които някои от най-талантливите млади експерти за времето си в тези области, през днешния ден „ Сирма “ се е трансформирала в образец за сполучлив бизнес в един от най-динамичните браншове.

Още от самото основаване на компанията нейният екип си слага амбициозната задача да развива технологии с изкуствен интелект – една извънредно новаторска по това време област. Също през цялото време датира и посоката на развиване – към интернационалните пазари. В резултат, три десетилетия по-късно „ Сирма “ към този момент е разпознаваемо име освен в България, а и в международен мащаб със стотици осъществени планове в Европа, Америка и Азия, в това число в някои от най-перспективните посоки в софтуерната промишленост. По този метод компанията потвърждава, че реализацията на сполучлив бизнес на международно равнище от България е възможнa.
-->
„ В основата на триумфа на „ Сирма “ е приемствеността и непрекъснатото привличане на млади експерти, доста от които по-късно поемат управителни длъжности. Компанията от дълго време не сме ние, нейните създатели. Тя към този момент има личен живот, полезности и динамичност, а новите експерти постоянно идват и с нови новаторски хрумвания за бизнес. Резултатът е, че през годините групата се трансформира в самобитна платформа за основаване на нови бизнеси на знанието “ – споделя Цветан Алексиев, Главен изпълнителен шеф на „ Сирма Груп Холдинг “.

Успешното развиване на компанията се дължи на новаторските софтуерни артикули, които създава, непрекъснатото рационализиране на екипите, както и  ясната визия и задача. Приоритет за управлението си остават вложенията в чиновниците, без значение от възраст, стаж или експертиза, а образованията са основен съставен елемент както за тяхното развиването, по този начин и за това на компанията.

Днес компаниите, част от холдинга, основават новаторски решения, услуги и артикули в едни от най-динамичните стратегически вертикали – финансов бранш, опазване на здравето и науки за живота, логистика и превоз, произвеждане на опаковки, хотелиерство и електронна търговия. Основните хоризонтални специализации на холдинга са в областта на изкуствения разсъдък и ръководството на познания, IT съвещания и систематична интеграция.

Сред достиженията на „ Сирма “ са новаторски решения за финансовия бранш, като създаването на чатбот с изкуствен интелект за диалози от последващо потомство, рационализация и цифровизация на главните банкови системи. Към тях прибавяме и внедряване на системи за цифровизация на база Low-code/No-code платформи, използвани за всеки вид бизнес интервенции, изключително подобаващи за застрахователния бранш, смарт портфейли и решения с отворено банкиране, интеграционни услуги, свързани с т.нар вградено бонкиране и други

В е-здравеопазването „ Сирма “ е измежду международните водачи в създаването на програмен продукт за ръководство на диабет и хронични болести, отдалечено наблюдаване на пациенти, цифрово здравно досие и битка с антибиотичната устойчивост. В автомобилния бранш компанията създава платформа за електрически транспортни средства от ново потомство, комплицирани аналитични системи, които оказват помощ за продажбата на коли и други решения.

Продуктите на групата в областта на музеите и културното завещание, са показани от международно приета модулна софтуерна система. С нейна помощ се ръководят процеси, като консервация и реституция на културни обекти и експонати, както и ръководство на изложения. Тя се употребява в някои от най-големите музеи в света, като Британския музей в Лондон, Националната художествена изложба във Вашингтон, Музея на Ван Гог в Амстердам и други.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР