Една от най-важните нови институции в ЕС си търси град-домакин,

...
Една от най-важните нови институции в ЕС си търси град-домакин,
Коментари Харесай

Париж, Мадрид, Виена, Рим? Кой ще спечели битката за новата агенция на ЕС за борба с прането на пари

Една от най-важните нови институции в Европейски Съюз си търси град-домакин, а съвсем всеки огромен финансов център в Европа се впусна в акция за спечелването ѝ.

AMLA - или Службата за битка с изпирането на пари (Anti-money laundering authority) - ще стартира да работи през 2026 година, само че изборът на локация за централата ѝ към този момент е в ход.

Процедурата за номинации стартира на 28 септември, а за първи път Европейският парламент и Съвета дружно са създали критериите за асортимент на град-домакин. Кандидатите ще показват своите оферти на открити чувания.

" Предизборната " акция обаче е в ход към този момент няколко месеца, а конкуренцията очевидно е доста сериозна - AMLA ще реализира пряк контрол минимум 40 от най-големите банки и финансови институции с представителства в няколко страни членки. Около дузина градове към този момент са в открита борба за победа:

Париж акцентира, че " от дълго време има интернационална екосистема, отдадена на битката с прането на пари и финансирането на тероризма ". Франция е хазаин и на Европейския банков орган и на Работната група за финансово деяние, с които бъдещата AMLA ще работи в съдействие.

Франкфурт - градът, в който се намира Европейската централна банка - също желае да одобри новата организация. Предимствата: " една спирка " за европейския финансов контрол, елементарен достъп от всяка точка на Европа за не повече от 2,5 часа, непосредственост до множеството следени регулатори и финансови институции.

Разбира се, Люксембург не е пропуснал да се кандидатира. Това е градът-домакин на Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши и на Европейския механизъм за непоклатимост, както и на централата на Европол.

Мадрид употребява преимуществата на другите в своя отбрана - градът е един от икономическите центрове на Европейски Съюз, който до момента не е получил нито една огромна европейска работа. Испанската столица се дефинира за " идеалното място за службата против прането на пари ", като показва високи оценки за успеваемост на своите служби за битка с прането на пари. От юли 2023 Испания е и ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Виена също твърди, че е " най-атрактивната дестинация за привличане на квалифицирани чиновници и бизнес среда от международна класа ", като цитира водачеството си в няколко ранглисти за най-хубаво качество на живот.

Италианското държавно управление номинира Рим за хазаин - столицата има " обичаи в областта на бизнеса и предприемачеството ". Спечелването на AMLA ще донесе " Двойно самопризнание за Италия - тъй като сме страната с най-напреднало законодателство на интернационално равнище, само че и тъй като сме страната на битката с мафията ".

По-малките страни в Европейски Съюз обаче също упорстват да получат AMLA.

Ирландия стартира кандидатурата на Дъблин, като акцентира, че към този момент е хазаин на над 500 световни финансови институции и на 15 от 20-те най-големи международни банки. Столицата им е шестият по величина експортьор на финансови услуги в Европейски Съюз.

Латвия и Литва се оказаха конкурентни претенденти за централа на AMLA.

Латвийската столица Рига се показва като най-големият град в Прибалтика с " развита зоркост и дарба за реакция като граница на голям брой закани и провокации ". Страната показва като свое преимущество използването на " една от най-амбициозните стратегии за промяна на финансовия бранш в Европа ".

Вилнюс обаче желае AMLA за себе си. Литва цитира ранглиста, съгласно която е в топ 10 на юрисдикциите с най-нисък риск от пране на пари в световен мащаб, има над 260 компании във финтех-индустрията и е " на 1-во място в Европейски Съюз от позиция на цифрови и софтуерни умения, съгласно World Competitiveness Report 2022 ".

Източноевропейските страни до момента бяха подценявани при разпределянето на огромните централи - през 2018 година България беше измежду претендентите за Европейската организация по медикаментите, само че Амстердам завоюва семейството.

Почти всяка от държавите-кандидати има проблематично завещание - абсурдът с финансовата компания Wirecard и Ян Марсалек да вземем за пример хвърля сянка върху немската кандидатура, съветските връзки и шпионските " гнезда " не от изгода и за на Виена.

Латвия стартира финансова промяна след 2018, когато Съединени американски щати упрекна третата по величина латвийска банка ABLV в пране на пари, свързани с оръжейната стратегия на Северна Корея.

Изборът на локация би трябвало да завърши до края на годината.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР