Една от най-важните фронтови линии в украинския конфликт е търговията

...
Една от най-важните фронтови линии в украинския конфликт е търговията
Коментари Харесай

Habertürk: Ще победи ли Европа в енергийната война с Русия?

Една от най-важните фронтови линии в украинския спор е търговията с сила сред Русия и Европа. От позиция на Европа това е взаимозависимост, от която е мъчно да се откаже, до момента в който от съветска страна това е поток от доходи, който би трябвало да се поддържа, и поле за стратегически ходове, написа Кюршад Зорлу в коментар за Habertürk.

Въглищата, петролът, природният газ и доста други минерални запаси с течение на времето се трансфораха в инструмент, употребен от Русия против Запада.

Особено природен газ - Европа внася 40% от потребявания от нея газ от Русия, която печели към 450 млн. $ на ден от тези продажби.

Нека си спомним по какъв начин Русия оформя този развой.

След първата доставка на руски газ за Австрия през 1967 година енергийният въпрос е от съвместен интерес. Русия трябваше да продава газ, а Европа - да го купува. Енергийният сюжет, който в постсъветския интервал може би се основаваше на несъмнено равнище на доверие, се трансформира в блокада, като Русия се включи във война посредством " Газпром ".

Русия, която упреква НАТО, че се доближава към личните й граници, в прочут смисъл е достигнала до сърцето на самата Европа със своите тръбопроводи! Стъпка по стъпка се минава към асиметрична взаимозависимост.

С анексирането на Крим през 2014 година Русия реализира тази цел още по-силно. По това време зависимостта на Европа от природен газ е 30 %, до момента в който директно преди сегашния боен спор тя се е нараснала до 45 %. В този ход на събитията Германия се трансформира в най-обсадената страна. Оттогава насам тя дава отговор за 50 % от целия импорт на газ. Докато " Северен поток 1 " и " Северен поток 2 " означаваха опция за прагматично предимство на Германия, актуалният спор подкопа този ход на Русия.

А най-показателният ход на " Газпром " бе през 2021 година, когато той даде на Европейски Съюз непълен потенциал за пълнене с газ. В края на 2021 година потенциалът за предпазване е бил на най-ниското си равнище. Според Международната организация по енергетика дефицитът на потенциал за предпазване на газ в Европа е на половина породен от тази тактика на " Газпром ". В тази връзка би трябвало да се подсети речта на Тръмп във Варшава през юли 2017 година " Готови сме да ви осигурим достъп до различни източници на сила, тъй че Полша и нейните съседи към този момент да не бъдат заложници на единствения снабдител на сила (Русия) ", сподели той и изрази нужда от бързо струпване на запаси.

На фона на незадоволителния потенциал за депозиране, несъразмерното ползване в Китай след епидемията и зародилата вследствие на това суматоха, цените се повишиха до рекордно високи стойности. На този стадий, даже в случай че доставките на газ намалеят, приходите на Русия ще останат постоянни. В същото време размерът на съветския импорт на нефт в Европейски Съюз е намалял с 20%, на въглища - с 40%, а вносът на газ се е нараснал. А за два месеца от началото на бойните дейности в Украйна Русия удвои приходите си от изкопаеми горива за Европейски Съюз.

Очевидно е, че от 2014 година до актуалната война Европейски Съюз не е направил нищо значително, с цел да предотврати това!

Политиката за декарбонизация, отводът на Германия от атомни електроцентрали и затварянето на находището Гронинген в Нидерландия, което е едно от най-големите газови залежи в Европа, също оказаха въздействие.

Енергийната игра сред Европа и Русия, макар че е достигнала такива мащаби, протича в изискванията на следено напрежение. За известно време глобите не засягаха тази област. Русия продължи да доставя, само че вкара условие за заплащане в рубли. В тази обстановка на дневен ред пристигна шестият пакет от наказания на Европейски Съюз. Малко преди този момент Русия спря доставките на газ за България и Полша, защото те отхвърлиха да заплащат в рубли.

Ето за какво водачите на Европейски Съюз оферират да се спре вносът на нефт от Русия (чийто дял е 27%) за шест месеца. Освен това се възнамерява да се понижи вноса на природен газ с 66% през тази година и Европейски Съюз да се отърве изцяло от зависимостта до 2027 година

Изпълнението на това решение, което би трябвало да бъде взето с единогласие, не е елементарно. Някои страни, по-специално Унгария и Словакия, се опълчват на него с претекста, че няма краткосрочна опция на съветския газ. Заедно с това новите стъпки, подхванати от Полша и Литва за обезпечаване на енергийни доставки, са частично образец за други европейски страни.

Разбира се, от позиция на Русия скъсването на Европейски Съюз със зависимостта от вноса би било нежелателно. Много е евентуално тя да не може да доставя на Китай газа, който продава на Европа (23 държави) по газопроводи. Къде може да отидат тези 140 милиарда кубически метра газ, с изключение на в Европейски Съюз?

Ако погледнем на въпроса от този ъгъл, Русия стартира да се сблъсква с отбранителните ходове, които ѝ се наложи да подхваща след 2014 година Ясно е, че тя към момента има мощни позиции. А в случай че Украйна продължи да оказва опозиция в този боен спор, Европейски Съюз може да завоюва време, с цел да откри нова опция за доставки на газ.

Превод: БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР