Германия е поела ангажимент за 90 млн. евро в подкрепа

...
Германия е поела ангажимент за 90 млн. евро в подкрепа
Коментари Харесай

Германия обеща 90 млн. евро за икономическия растеж и евроинтеграцията на Косово

Германия е поела ангажимент за 90 млн. евро в поддръжка на заетостта, енергийния бранш и интеграцията на Косово в Европейския съюз, заяви вестник " Коха Диторе ", като се базира на косовското Министерство на финансите, труда и прехвърлянията.

Министерството заяви във Facebook, че след договаряния сред Косово и Германия немското държавно управление е дало обещание 90 млн. евро спомагателна поддръжка за Косово за интервала 2024-2025 година, като 20 млн. евро са отпуснати под формата на безплатни средства.

Това съглашение значи доста нарастване на поддръжката спрямо предходния интервал 2022-2023 година, който възлизаше на 37 млн. евро.

Средствата ще бъдат ориентирани към напъните на Косово за консолидиране в Европейски Съюз, с акцент върху вложенията в енергийния бранш, изключително в региона на декарбонизацията, устойчивото икономическо развиване, професионалното образование, самодейностите за претовареност и поддръжката за общините в региона на ръководството на отпадъците и опазването на околната среда.

Министърът на финансите, труда и прехвърлянията, Хекуран Мурати, акцентира сполучливото съдействие с немското държавно управление, като уточни значими планове като построяването на фотоволтаична централа и пречистването на отпадъчни води в Прищина, начинания за ръководство на отпадъците в цяло Косово и основаването на Парк за нововъведения и образование (ПИО) в Призрен, Югозападно Косово.

Мурати означи, че поддръжката на Германия укрепва двустранните връзки, подтиква икономическото развиване и подкрепя устрема на Косово към участие в Европейски Съюз.

Германският дипломат в Прищина Йорн Роде посочи позитивното влияние на съдействието сред Германия и Косово върху виталния стандарт на жителите, икономическия напредък и опциите за претовареност. Той загатна идните планове, ориентирани към повишение на икономическата самостоятелност на дамите и поощряване на екологосъобразно икономическо развиване в Косово. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР