Една от най-мръсните топлоцентрали в Европа - Брикел - се

...
Една от най-мръсните топлоцентрали в Европа - Брикел - се
Коментари Харесай

България: страна под черен въглищен прах и лоби, което се чувства сигурно

Една от най-мръсните топлоцентрали в Европа - " Брикел " - се намира в България. Днес тя е руина и останка от тогавашни фантазии за бъдещето, само че продължава да работи, написа немският седмичник " Ди Цайт ". по-важното.

покрива към 40 % от потребностите си на електрическа енергия с кафяви въглища, а те са главен в енергийния бранш, се споделя в обявата. Авторът Максимилиан Пробст отбелязва също, че от българските въглища зависят и други страни, защото България изнася електрическа енергия в Сърбия, Румъния, Турция и Гърция.

След нескончаем напън от страна на Европейски Съюз предходната година България се съгласи до 2025 да понижи година излъчванията си с 40 % спрямо 2019 година. За задачата би трябвало някои от ТЕЦ-овете да бъдат затворени напълно скоро, против което.

България мощно субсидира това произвеждане

В реалност, България създава единствено дребна част от нездравословните излъчвания, които основава да вземем за пример Германия, акцентира " Ди Цайт ", като разяснява, че седем от десетте най-силно замърсяващи въздуха в Европа топлоцентрали се намират точно в. Германия и Полша са двете страни, които носят отговорност за над половината от всички парникови излъчвания в производството на електрическа енергия в Европейски Съюз.

" Брикел " обаче е знак - защото е изключително мръсна и изключително нездравословна. Това е централа, която демонстрира по какъв начин Европа продължава да живее в предишното, написа Максимилиан Пробст. Авторът показва, че благосъстояниято на близкия регионален град Стара Загора се дължи и на въглищата, само че не тъй като тази индустрия е толкоз ефикасна, а тъй като е мощно субсидирана от държавното управление. Както написа " Ди Цайт " - в случай че държавното управление не даваше милиони евро за емисионните документи на централите, те от дълго време щяха да са към този момент закрити.


© Nikolay Doychinov/DW

" Брикел " през днешния ден е руина, само че продължава да работи, написа немският седмичник.

Михаела Динева, специалист в Агенцията за районно икономическо развиване в Стара Загора, споделя пред " Ди Цайт ", че към тематиката за климатичния поврат е било подходено неправилно още през цялото време - трябвало е да бъде показана позитивна визия: че хората могат да имат по-добро здраве, в случай че се открият нови и по-чисти работни места. Тя показва и това, че хората не са добре осведомени - в това число тъй като някои националистически трендове в политиката показват въглищата като фактор за енергийната самостоятелност.

Въглищното лоби се усеща несъмнено

Авторът на " Ди Цайт " е разговарял и с енергийния специалист Мартин Владимиров от Центъра за проучване на демокрацията, който споделя упованията си България да получи повече поддръжка от страна на Германия за климатичния поврат. Цитиран е и ръководителят на климатичната и енергийна стратегия WWF-България Апостол Дянков, който споделя: " При нас въглищното лоби се усеща толкоз несъмнено, че не изпитва никакъв боязън ". Според него за доста политици, както и за синдикатите във въгледобива проектът на Европейски Съюз не е нищо повече от лист хартия. " Те имат вяра, че и отсега нататък ще могат да прибират парите от Европейски Съюз, само че и да не престават да горят въглища ".

" Ди Цайт " обаче привежда данни, съгласно които българското население е готово за нова енергийна политика: 61% от интервюираните в допитване на " Евробарометър " споделят, че поддържат климатичния поврат. Но гласът на синдикатите се чува по-силно, показва Дянков, а и свързани с климата, заради това, че и петите подред избори в България не доведоха до непоклатимост, разяснява изданието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР