Една от най-честите инвеститорски грешки е - да се подавате

...
Една от най-честите инвеститорски грешки е - да се подавате
Коментари Харесай

Четири основни въпроса за инвеститорите по време на волатилен пазар

Една от най-честите инвеститорски неточности е - да се подавате на суматохата. Това най-често се случва във времена на висока неустановеност и волатилност, като актуалната. Вместо да се поддавате на суматохата обаче, специалистите поучават да си зададете няколко въпроса.

Това ли е времето, което чакате, с цел да извършите ход? Или просто реагирате на новините? Контраинвеститорите може да намерят актуалните капиталови пазарни условия за преимущество, до момента в който дребните вложители, поддали се на паническите настроения, могат да създадат нещо, без да вземат поради цялата картина.

Ясно е, че продажбата, когато пазарът е надолу, не е разумен метод за ребалансиране на вложенията. Въпреки че главата ви е объркана от покачването на лихвите по ипотечните заеми, спада на фондовия пазар и ускоряването на инфлацията, не позволявайте на страха да вземе превес, поучават специалистите от изданието MarketWatch.

Дори в случай че вашият крипто акаунт е направил огромно намаляване и не е съумял да се възвърне или вашите високодоходни облигации падат, контраинвеститорите би трябвало да работят бързо, а самостоятелните вложители - да бъдат умни.

Ето няколко въпроса, на които е добре да си отговорите - това време ли е за суматоха и продажба? Или това е опция за покупка? Или се поддавате на стадния нрав? Груповите мисли е мъчно да се избегнат, когато докладите ви за пенсиониране демонстрират загуба, до момента в който спадащият фондов пазар е водеща вест.

Поведенческите финанси се занимават с този проблем, защото става дума по-скоро за страсти и инстинкт, в сравнение с за рационалност. Ако не желаете да изглеждате неуместно и да продадете вложенията си, които имате или по-лошо - да спрете да внасяте за вашия пенсионен проект, то би трябвало да методите рационално.

Ако сте склонни да отлагате, може да има благоприятни условия за вас. Ако сте склонни да се паникьосвате, тогава забавете темпото и помислете, преди да действате. Задайте си тези четири въпроса, показани от пазарни специалисти:

1. Трябва ли да ребалансирам портфолиото си?

Две или три години са минали, откогато сте прегледали вложенията си? С неотдавнашната възвръщаемост на фондовия пазар, първичният ви целеви микс от акции към облигации може да е погрешен.

Първата стъпка е да преразгледате цялостния си финансов проект. След това настоящото портфолио, а не целия пазар. Подхождат ли си дружно? Какъв е срокът за тези пари?

Намалявате ли риска?

Ако сте по-възрастен вложител, може да желаете да намалите риска. Колкото по-стар ставате, толкоз по-консервативен би трябвало да бъде общото ви портфолио, в това число пенсионната ви сметка, с цел да намалите волатилността. Или, в случай че сте забелязвали от години, че портфолиото ви от акции в този момент е три пъти повече от частта ви с закрепен приход от вашите вложения, това е моментът да го пренастроите. Чрез продажба на вашите вложения, които имат финансова загуба, и други, които имат финансова облага, можете да управлявате капацитета за налог върху прихода, защото загубите ще компенсират облагите. Неплащането на налози върху облагата може да облекчи прочувственото натоварване от спада на портфейла.

Добавяне на риск?

Ако сте по-млад вложител, имате време да преодолеете волатилността на пазара. Ако до момента сте стоели встрани от пазарите то в този момент може да ви се разкриват благоприятни условия. Имате ли дребен ресурс от пари, които желаете да инвестирате? Или сте на 35 години с извънредно консервативно портфолио, което сте желали да измененията? Сега е моментът за деяние.

2. Имам ли пари в брой? Имам ли спомагателни пари?

Едно нещо сигурно в този непредсказуем свят, всички ние се нуждаем от пари в даден миг за непредвиден разход. В взаимозависимост от това кое изследване четете, сред 39% и 58% от американците нямат 1000 $ спестявания в брой в банката. Продаването на инвестиция на загуба в никакъв случай не е елементарно да се направи, само че да имаш цел е потребно.

Изградете паричен запас, с цел да предотвратите предстоящ стрес. Предотвратяването на огромен баланс по кредитна карта или знанието по какъв начин ще бъде платена тази сметка за ремонт или по какъв начин изгубените заплати ще бъдат сменени е скъпо потребление на парите. Изплащате ли заеми с променлива рента?

Тогава е моментът да го изплатите по-бързо. Използвайте спомагателните си пари, с цел да извършите в допълнение заплащане или прибавете още $100 на месец към изплащането на главницата си. Или най-после изплатете кредитни карти или различен заем с променлива рента. В противоположен случай ще се окажете, че плащате повече с повишаване на лихвите.

3. Време ли е най-сетне да продадете инвестиция?

Ако притежавате компания, която в никакъв случай не дава отговор на вашия капиталов жанр или полезности, това може да е моментът за продажба. Например, тези, които желаят да " осъвременят " портфолиото си, може да са се страхували от данъчния удар, който биха понесли, заради финансовите облаги от продадените акции. С тази скорошна смяна на фондовия пазар може да сте попаднали на положително място да действате и да купувате това, което дава отговор на вашите капиталови цели.

4. Защо трансформирам капиталовия си медиатор?

Ако желаете да напуснете своя капиталов брокер или платформа, тъй като възвръщаемостта понижава, това не е рационална аргументация за вложение. Пазарът е надолу, просто казано.

Нова капиталова компания не може да промени този факт. Но в случай че сте обмисляли промяна заради други аргументи, в този момент може да е моментът. Не забравяйте, че в случай че напуснете, може да се наложи да продадете техните артикули, които притежавате, или да не съумеете да прехвърлите притежанията си в новата компания. Ако ги продадете, ще плащате налози върху финансовите облаги. В дълготраен проект може да спестите пари от такси и комисионни и да имате по-силно портфолио, като промените компанията.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР