Една от най-агресивните кампании в света за борба с глобалното

...
Една от най-агресивните кампании в света за борба с глобалното
Коментари Харесай

Най-мръсният източник на петрол в света иска да е зелен. Възможно ли е?

Една от най-агресивните акции в света за битка с световното стопляне се случва в един канадски район. Но има един проблем: същото място е дом и на най- " мръсния " нефт в света, написа Bloomberg.Албърта усилва потреблението на сила от възобновими източници, като затваря вългищни централи, а през януари усили налога върху излъчванията въглероден диоксид с 50 %.

Но регионът усилва и добива си от големите си запаси от катранени пясъци - най-мръсната технология в света, която носи два пъти повече CO2 по време на рандеман от междинното в Северна Америка.

Ситуацията акцентира алтернативата, пред която се изправят огромните петролни производители, които търсят метод да понижат и замърсяването на въздуха. Канада е първата страна, която се отдръпна от по-ранна версия на договорка за климата - протокола от Киото. Това се случи през 2011 година, откакто катранените пясъци усилиха доста излъчванията.

 Канада може да повтори шистовата гражданска война на Съединени американски щати
Канада може да повтори шистовата гражданска война на Съединени американски щати

Страната има големи ресурси

Новият налог, въведен в Албърта, визира енергийните централи на въглища и природен газ, само че не и петролната промишленост, която се прави оценка на 36 милиарда $. " Петролната промишленост и локалното ръководство в Албърта нямаха срещу да хвърлят въглищната промишленост под рейса, защото тя е по-маловажна за стопанската система ни ", споделя Иън Хъси от института Parkland към University of Alberta.

Районът се готви да затвори шест въглищни централи и през декември организира първия си търг за възобновима сила.

Хъси обаче твърди, че безспорното понижение на нездравословните CO2 излъчвания се равнява на нарастването, което се чака, от покачвания рандеман. Не може да не оценим значимостта на бранша. Албърта има третите по величина петролни запаси в света и приходите от катранения пертол доближава 36 милиарда канадски $ (28 милиарда щатски долара) през 2016 година. Очаква се добивът да нарасне до 3,67 милиона барела на ден до 2030 година, скок от 53 %, съгласно Канадската асоциация на петролните производители.

Места като Калифорния и Норвегия се изправят пред сходни проблеми. Норвегия е най-големият производител на нефт в Западна Европа и третият максимален експортьор на газ в света, само че 97% от употребяваната електрическа енергия идва от хидроцентрали и е международният водач по продажби на електрически автомобили.

Калифорния пък е четвъртият максимален производител на нефт в Съединени американски щати, а локалното държавно управление има цел да понижи излъчванията с 40 % до 2030 година. След едвам две години пък половината от употребяваната електрическа енергия ще бъде от възобновими източници.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР