Мнистрите от ЕС изразиха огромна загриженост за израелската офанзива срещу

...
Мнистрите от ЕС изразиха огромна загриженост за израелската офанзива срещу
Коментари Харесай

ЕС изрази загриженост за израелската офанзива в Рафах

Мнистрите от Европейски Съюз показаха голяма угриженост за израелската атака против Рафах в Ивицата Газа, съобщи Агенция Франс Прес.


Топ дипломатът на блока Жозеп Борел предизвести, че то ще докара до " доста жертви ".

Белгийският министър на развиването Каролин Генез съобщи, че израелската атака в Рафах ще премине " алена линия ". " Санкциите би трябвало да бъдат показани като алтернатива в отговор ", добави тя.

Часове откакто Израел изпрати танкове в Рафах, Генез уточни, че нападението над града " заплашва милиони хора с апетит ".

" Пределно ясно е, че интернационалното право към този момент не се съблюдава в Газа ", сподели тя.

Генез също по този начин прикани сътрудниците си от Европейския съюз да се спогодят единомислещо за решение за " прекъсване на износа на оръжия за Близкия изток, за Израел и за страните, които водят война ".

Германският министър на развиването Йохен Фласбарт сподели, че " обстановката е трагична и продължава да се утежнява " в Газа и назова филантропичното състояние в обсадената палестинска територия " ужасяващо ".

На днешните диалози няма да се разискват възможни наказания, добави Фласбарт.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, който председателстваше срещата на министрите на развиването, предизвести, че " в Газа няма безвредна зона ", в която да избягат палестинските цивилни.

В гъсто популации анклав има " над 600 000 деца ", добави той.

Борел акцентира, че Европейският съюз и Съединените щати са поискали от израелския министър-председател Бенямин Нетаняху да не продължава със опасността си за нахлуване на Рафах.

" Въпреки тези предизвестия и тази молба, през вчерашния ден (6 май) вечерта стартира нахлуване. Опасявам се, че това още веднъж ще докара до доста жертви, цивилни жертви ", сподели Борел.

Дипломатът и няколко от министрите, които влязоха в съвещанието, показаха поддръжка за UNRWA, организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци.

През април следствието на Организация на обединените нации на обвиняванията на Израел против UNRWA - обвинявания, че дребен брой чиновници на UNRWA са взели участие директно или индиректно в нападението на Хамас на 7 октомври - не беше подкрепено с доказателства. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР