Една от любимите инициативи на поколения българи - Национално движение

...
Една от любимите инициативи на поколения българи - Национално движение
Коментари Харесай

Дигитализацията на 100-те туристически обекта ще увеличи интереса към тях

Една от обичаните начинания на генерации българи - Национално придвижване " Опознай България - 100 национални туристически обекта ", към този момент има своя цифров еквивалент . Преди по-малко от месец Български туристически съюз (БТС) и Yettel оповестиха, че сплотяват старания, с цел да свържат емблематичното придвижване със смарт технологиите и да оказват помощ на хората да съпреживеят богатото ни национално завещание по нов и трогателен метод.

Продължава ли самодейността да поддържа интереса на хората близо 60 години след старта си, по какъв начин планът за дигитализирането на 100-те обекта ще завоюва повече млади почитатели и ще помогне за модернизацията на родния туризъм, беседваме с Венцислав Венев, ръководител на Български туристически съюз.

" Хората обичат да пътуват и да натрупат нови усещания, страсти и мемоари. Българите доста харесват туризма, изключително планинския, а и огромна част от културно-историческите забележителности се намират точно в планините или са свързани с красивата ни природа ". Така ръководителят на БТС Венцислав Венев изяснява голямата известност на 100-те обекта или Национално придвижване " Опознай България - 100 национални туристически обекта ", както е цялостното название на самодейността. Тя дава опция на хората да се срещнат от близко с благосъстоянията на страната ни - исторически и естествени забележителности, върхове и естествени явления, исторически монументи, музеи, галерии и археологически резервати.

По думите на Венев Движението е без аналог в целия свят . " Има няколко сходни придвижвания в Чехия и в скандинавските страни, само че като нашето, с подобен мащаб, подобен интерес, такова преплитане сред културно-исторически и естествени забележителности няма в останалите страни ".

Всяка година сред 25 и 30 хиляди души се включват в това самобитно премеждие, чиято безспорна емблема са печатите. Те се събират в специфичен книжен паспорт и могат да бъдат взети от всички 234 местоположения като спомагателен тласък за хората да пътуват и да се включат в самодейността. Като премия участниците получават сребърна значка за 25 посетени обекта, бронзова за 50 и златна за всички 100 обекта. Сред носителите на най-ценното отличие на самодейността са близо 8000 души, измежду които даже осем чужденци . " Има хора с по няколко златни значки, това значи особена отдаденост към Движението. Често се случва обаче да сме на някой от обектите и да се окаже, че сме не запомнили книжката си у дома. И в този случай към този момент имаме решение - с цифровия ѝ вид в приложението на Yettel ще можем да вземем своя виртуален щемпел , който е безусловно равносилен на физическия. Важно е да отбележим, че при хартиените паспорти няма смяна и те се резервират във типа, в който всички ги познаваме ", изясни Венев.

Печатите и марките в книжките не престават да съществуват, което дава опция за присъединяване в обичайна лотария на БТС при събрани 100 от тях в границите на една календарна година. Това право към този момент имат и хората, които са събрали същия брой цифрови печати и са получили своите цифрови значки в приложението. " Аз самият имам бронзова и сребърна значка. Мисля за себе си като представител на по-новото потомство и избирам всичко значимо за мен да е в телефона ми. Сега с помощта на партньорството на БТС и Yettel цялото благосъстояние на Национално придвижване " Опознай България - 100 национални туристически обекта " е безусловно в джоба ти ", добавя ръководителят на БТС.

Дигиталната версия на 100-те обекта " живее " на български и британски език в приложението на Yettel , което към този момент е отворено за всички хора, без значение дали са клиенти на телекома или не, както и за всички задгранични туристи. Обектите имат интерактивни профили с най-важната и потребна информация, а потребителите имат разполагаем цифров паспорт, в който да събира своите печати и значки. " Толкова е елементарно, че в този момент се надявам и аз по-бързо да събера 100 печата и да получа златна значка ", споделя с усмивка Венев.

30 от цифровите профили на обектите в приложението са обогатени с любопитни аудиоистории, а 13 - с увлекателни видеоразкази , основани от едни от най-хубавите български илюстратори и художници особено за плана. " БТС има статистика за посещаемостта на обектите и избрахме да стартираме прибавянето на аудио и видеоразказите точно от най-популярните и харесваните дестинации като: Казанлъшката гробница, Музей " Старинен Несебър ", Тракийска гробница при Свещари, Музей " Васил Левски ", Ягодинската пещера. Това времеемък развой на направа и координиране със самите обекти, само че стремежът ни е всички местоположения да имат тези функционалности в профилите си.

Потребителите могат да вземат цифров щемпел от всеки обект посредством геолокализиране , като посетят профила на дадения обект в приложението Yettel и натиснат бутона " Добави щемпел ". Предстои на всеки от обектите да бъде сложена и осведомителна табела с QR код, който ще даде още една алтернатива на посетителите да си вземат щемпел, като го сканират " Важно е да уточня, че потребителите могат да вземат щемпел при сканиране, откакто приложението засече, че GPS местоположението на индивида съответствува с мястото на обекта. Така разбираме, че той в действителност е бил в съответния музей, монумент или друга забележителност ", добавя Венев.

За по-малко от месец цифровата версия на 100-те национални обекта отбелязва сериозен интерес измежду потребителите. Множеството цифрови функционалности дружно с бързия достъп до цялата значима информация за обектите и лесното взимане на щемпел се чака да усили потока от туристи към 100-те обекта до пет пъти до края на 2024 година, предвиждат от Българския туристически съюз.

" Това е единствено първата стъпка към цялостната цифровизация на БТС. И се веселя, че успяхме да я създадем дружно с Yettel. Въпреки че към този момент приложението е разполагаем на потребителите, ние не сме завършили, в този момент започваме. Това е началото на една пътека, която ние би трябвало да извървим, с цел да можем да удовлетворим упованията на всички, които се включат в това цифрово премеждие ", показва още Венцислав Венев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР