Една от легендите на българския женски баскетбол - Пенка Стоянова,

...
Една от легендите на българския женски баскетбол - Пенка Стоянова,
Коментари Харесай

Легендата Пенка Стоянова е приета в Залата на баскетболната слава

Една от легендите на българския женски баскетбол - Пенка Стоянова, ще бъде призната в Залата на славата на интернационалната федерация (ФИБА) на онлайн гала на 18 юни. 

Това заяви дъщерята на умрялата преди 2 години баскетболистка - Теодора Бонева, която е получила писмо от ФИБА.

" Залата на славата е олтар, отдаден на удивителните персони, които поставиха основите на световния баскетбол от основаването му до славата му в днешни дни. Залата се пробва да е неповторима интернационална институция, която промотира и напомня за триумфите на баскетбола по целия свят и приема велики мъже и дами от всички столетия, които са били самодейни и забележителни по пътя за развиването на нашия спорт. Впечатляващите самостоятелни достижения на госпожа Стоянова като състезател на женския народен тим на България, спечелил сребърен и бронзов орден на Олимпийски игри, сребърен орден на ЕвроБаскет, а също и безчет клубни триумфи подкрепят извънредно доста развиването и популяризирането на играта във Вашата страна и целия свят “, пишат от ФИБА.

Пенка Стоянова е едвам втората българка в Залата на баскетболната популярност след Ваня Войнова, която бе призната, също посмъртно, с Клас 2007. През 2019 година пък Атанас Голомеев стана първият представител на мъжкия ни баскетбол, почетен с тази чест, а в Залата има и двама наши представители при реферите - Артеник " Арто " Арабаджиян и Валентин " Тино " Лазаров.

В Клас 2021, дружно с Пенка Стоянова, в Залата влизат гръцката легенда Панайотис Янакис, първият немец в НБА - Детлеф Шремпф, руснакът Сергей Тарканов, треньорските митове Чък Дейли и Еторе Месина и други

На тазгодишната онлайн гала ще бъдат признати и определените в Клас 2020, които предходната година, не бяха показани поради пандемията на ковид. Там са хора като канадеца Стив Неш, сръбския треньор Светислав Пешич, украинеца Александър Волков, литовеца Модестас Паулаускас, международният първенец Юре Здовц (Слвн), унгарката Агнеш Немет и корейката Пар Шин-я.

 

Коя е Пенка Стоянова

Родена е в Карлово на 21 януари 1950 година На 16 година влиза в националния девически тим, а още на идната година към този момент е и при дамите. Стоянова е титулярен център в националния ни тим над 15 години, като има 580 мача. С него тя печели бронзов (Монреал`76) и сребърен (Москва`80) олимпийски медали.

Незабравимият №15 взе участие на 8 европейски шампионати като има сребърен (1972) и бронзов (1976) орден от тях. Три пъти (1972, 1976, 1981) е определена в Сборния тим на Европа, като един път е и негов капитан. 

В България има три държавни трофеи с обичания си " Марица " (Пд) - 1971, 1973, 1974 година

Пенка Стоянова е първата българска баскетболистка, която играе професионален баскетбол в чужбина - от 1981 до 1983 година е в италианския „ Рома “. Включвана е в символичните петорки на Европа от италианския състезателен ежедневник „ Кориере дело спорт “. 

Тя е повторен състезател на годината на Пловдив, оповестена е за почетен жител на родния Карлово и на Пловдив. На 16 август 2019 година Пенка Стоянова умря след затруднения от рак.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР