Една мотивираща тренировка на съзнанието от японския професор Кацудзо Ниши

...
Една мотивираща тренировка на съзнанието от японския професор Кацудзо Ниши
Коментари Харесай

Сами създаваме причините за своите болести ♥ Кацудзо НИШИ

Една мотивираща подготовка на съзнанието от японския професор Кацудзо Ниши (1884-1959) и неговата Система на здравето (Nishi Shiki - Nishi Health System).

Тренировка на съзнанието

Възпитаването на мощен разум в мощно тяло се свежда освен до физическото излекуване на мозъка и неговите кръвоносни съдове, само че и до подготовка на съзнанието. Между другото, съществува и директна и противоположна взаимозависимост: здравият мозък с обикновено кръвообращение има ясно, чисто, тренирано схващане, а тренировката на съзнанието оздравява мозъка и физически.

Често ние се хващаме, че не можем да спрем потока отрицателни мисли и страсти отнасящи ни надолу по течението на реката на живота – към заболяванията и нещастията. Често се усещаме безсилни пред възприятията на боязън, засегнатост, безизходност. Така аз усещах себе си в своето самотно детство и във възрастта сред детството и юношеството. Не можех да се оправя със страха пред гибелта и с възприятието за безизходност до тогава, до момента в който не се вгледах в Природата. Когато се вгледах в Природата видях, че в нея няма страхове, обиди, безизходност. В нея има единствено безконечен Живот, постоянно Възраждане безконечна Радост от битието. Започнах да се изучавам от Природата – тя ме научи да се оправям с опустошеността, чувството за повърхностност на живота, умората от депресията. Как може да бъде неправилен живота на индивида, в случай че в Природата няма нищо безсмислено? Всичко е осмислено, всичко е належащо, всичко е закономерно, всичко има смисъл. Може не постоянно да разбираме в какво точно се състои смисъла. Но би трябвало да знаем, че смисъл съществува. Просто по тази причина, тъй като индивидът е част от Природата, а в Природата има смисъл. Човекът е изкривил себе си в следствие от неправилния си метод на живот, от отстъплението от Природата, по тази причина е изгубил чувството за смисъл. Как да си върнем това радостно чувство? За това би трябвало да упражнявате своите мисли и усеща.

Тренировката е полагане в своя мозък на позитивни мисли и страсти. Вместо още веднъж и още веднъж да преживявате своите беди и неуспехи, би трябвало да се обърнете в посока към светлината, очакванията и радостните мисли. Положителните мисли би трябвало да се култивират, би трябвало да приучим към тях своя мозък.

Помислете за това какъв брой години сте се поддавали на печални мисли. Погледнете живота си в профил: погледнете какво съставлява – той е това, което сте сътворили със своите мисли. Ние сами творим своя живот, своето благополучие и злощастие, своето здраве и заболявания чрез своите мисли. Нашият живот е олицетворение на личните ни мисли. Ако в живота ни нещо не е в ред, можем решително да заявим – нещо не е в ред с нашите мисли. Боледуваме точно тъй като са заболели нашите мисли. Дълги години можем да разрушаваме себе си сами с мрачни мисли, обиди, жалост към себе си и дори да не се досещаме за това, че сами сътворяваме аргументите за своите заболявания.

Нашият организъм постоянно реагира на това, което мислим. В самоуверения и благополучен човек дори осанката е напълно друга спрямо подтиснатия и постоянно изтощения човек. Кажете си: „ Аз съм благополучен и здрав ”, повторете това няколко пъти, до момента в който думите не стартират да звучат решително и леко и ще почувствате по какъв начин се изправят раменете, по какъв начин на лицето ви се появява усмивка, по какъв начин отслабва напрежението на мускулите и стойката на главата става горда.

Човекът от Природата има способността да ръководи своята нервна система, а значи – и своя организъм. Най-висшето майсторство в това доближават източните факири, които си заповядват да спят на гвоздеи. На елементарните хора това не е нужно. Но да се научи да управлява своите мисли, своите нерви и своето тяло по този начин, че да станат здрави, може всеки човек.

Аз стигнах до този способ независимо и непринудено. Лежах на брега на морето и не забелязах по какъв начин под лекия звук на прибоя мощно се отпуснах. Самочувствието ми се усъвършенства, това положение ми беше прелестно. Разбрах, че това е изцеляващо положение. Започнах вярно да вдишвам с надълбоко цялостно дишане и положението стана още по-приятно, като че ли непредвидена наслада обхвана цялото ми създание. Напрежението последователно си отиваше от всички елементи на тялото ми. Но моите студени ръце и крайници ми даваха чувството на прочут дискомфорт. Тогава си показах, че краката ми се стоплят, започнах да си втълпявам това и скоро забелязах, че те фактически започнаха да се стоплят. След това си внуших, че ръцете ми са по-топли и те станаха по-топли. Приятното разпределяне и топлината се разляха по цялото ми тяло. След това в тялото ми се появи приятна тежест. Почувствах по какъв начин кръвта стартира да циркулира по-мощно и по-силно в тялото ми и се пробвах умишлено да задържа това положение, като си споделих: „ Моята кръв тече по-бързо, моята кръв е чиста, тя храни тялото ми с силата на здравето ”. След това заспах, а когато се разсъниха, положението ми беше прелестно и заболяванията сякаш отстъпиха.

Оттогава започнах да упражнявам този способ непрекъснато и той постоянно даваше позитивни резултати.

Всеки човек може да се отпусне – за това би трябвало единствено да откри насаме място, където да е безшумно и умерено. Трябва да легне, да затвори очи и да си показа някаква приятна картина – да вземем за пример спокойната повърхнина на морето, лекото плисване на вълните в камъните. След това е належащо да започнете вярно да дишате и при всяко издишване да следите мускулите на избрана част от тялото да са отпуснати. Например: поемане – напрежение в десния крайник, издишване – разпределяне на десния крайник, поемане – напрежение в левия крайник, издишване – разпределяне на левия крайник. След това също поредно би трябвало да отпуснете гърба си, гърдите, ръцете, раменете, тила, лицето, веждите. След това си представете, че тялото ви се стопля – изначало краката, ръцете, по-късно – останалите елементи на тялото с изключение на главата – в главата ви би трябвало да има чувство на хладина и лекост. Достигайки такова положение си кажете: „ Чувствам се прелестно. Имам здраво здраве ”. Нека не ви смущава, в случай че изначало ви бъде мъчно да повярвате, тъй като в реалност това не е по този начин и на вас ви е мъчно да произнесете тази фраза леко и решително. Не пестете старания – тренирайте да произнасяте тези думи. Та нали по подобен метод влагате в своя организъм програмата за това, което желаете да имате. Можете да заложите в своя организъм всяка стратегия, да получите всичко, което желаете от живота, в случай че сте в положение на разпределяне и топлота си казвате това в утвърдителна форма. Много значимо е да практикувате занимания непрекъснато, защото самовнушението не дава моментални резултати.

От самовнушение преминете към основаване на въображаеми облици. Формирайте в мозъка си мисли и усеща свидетелстващи за здравото положение на вашето тяло. В положение на инертност и топлота си казвайте: „ Моите съдове са чисти и здрави. Моята кръв тече по съдовете леко, бързо и гладко. Моята кръв е чиста и здрава, тя насища всички тъкани с нужните им потребни субстанции. “ Докато говорите това – не наложително на глас, най-добре на разум, си представяйте колкото може по-зрима картина на своите здрави съдове и здрава кръв.

Следващ стадий: втълпяване на себе си на позитивни мисли и усеща при осъществяване на описаните при започване на книгата физически извършения. Докато изпълнявате упражненията си казвайте: „ Всяка клетка на моя организъм се обновява, кръвта става чиста и свежа, съдовете – млади и еластични ”. Правете това всеки ден.

Всеки ден започвайте с позитивно изказване по отношение на себе си: „ Аз съм здрав, млад, изпълнен със сили, моето тяло е напълно създание на Природата, в което са заложени мощни изцеляващи сили, ден след ден носещи ми здраве, жизненост, мощ, убеденост ”.

Научете се непрекъснато да следите своите мисли. Множество хора виждат, че в главата им живее някакъв противен интуиция, който непрекъснато се пробва да им внуши нещо отрицателно: животът е тежък, ти не си добър, не си здрав, не умееш да решаваш своите проблеми, в никакъв случай няма да можеш да оздравееш. Този нездравословен интуиция би трябвало да се научите да забелязвате и изключвате. Щом забележите, че сами си казвате отрицателни изречения, заповядайте си да млъкнете. И незабавно си кажете някоя позитивна фраза. Ако вътрешният ви глас ви каже „ Ти не оздравяваш ”, накарайте го да млъкне, заповядайте му да замълчи и си кажете: „ Аз към този момент оздравявам. Аз съм към този момент здрав ”.

Такъв непрекъснат надзор за своето схващане в следствие води до това, че целият облик на мисли и усеща става позитивен, вие попадате в щастливото течение на реката на живота и тя ви носи единствено към благополучие и здраве.

От: „ Оздравяване на съдовете и кръвта “, Кацудзо Ниши, изд. „ Паритет “, 2010 година
Снимка: Katsuzo Nishi (1884-1959), aikidosangenkai.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР