Една малка държава се намира в епицентъра на двете най-големи

...
Една малка държава се намира в епицентъра на двете най-големи
Коментари Харесай

Докъде може да доведе китайската инквизиция срещу Литва

Една дребна страна се намира в епицентъра на двете най-големи закани за Европа - от Китай и от Русия. Литва има смелостта да дава леговище на дисиденти от Русия и Беларус. И си заплаща цената под формата на бежанска вълна, която беларуският деспот Александр Лукашенко праща на границата й. Прибалтийската страна, която поради размера й един китайски вестник присмехулно съпостави с " просто мишка или даже бълха под стъпалата на разгневен слон ", влезе в конфликт и с режима в Пекин. Заради което е подложена на напън от Китай, който прелива към компании от други европейски страни и е тест за единството на Европейски Съюз и действието на неговия вътрешен пазар.
Как прибалтийският Давид се опълчи на китайския Голиат
В центъра на този спор е една офис постройка във Вилнюс. Там в края на ноември Тайван отвори публично посланичество в Литва - първото такова в Европейски Съюз. В останалите страни представителствата на самоуправляващия се остров, който Китай преглежда като част от своята територия, са под името на Тайпе, столицата на Тайван. Пекин одобри това като посягане против политиката си за " обединен Китай " и реагира бурно. Китайският дипломат от Вилнюс бе отзован за непрекъснато, дипломатическите връзки бяха намалени до равнище " краткотрайно ръководещ ", а личният състав на посолството на Литва в Пекин бе евакуиран поради опасения за сигурността, които Китай дефинира като " изфабрикувани ".

Опълчването на Литва против Китай не идва ненадейно, а си има предистория. Отношенията сред двете страни стартират да се обтягат от 2019 година, когато Литва показва Китай като опасност в годишния си отчет за национална сигурност. Властите се опълчват на китайските опити за закупуване на дял в най-голямото пристанище Клайпеда, не позволяват китайско присъединяване в построяването на 5G инфраструктура и поучават литовците да изхвърлят китайските си смарт телефони, откакто службите предизвестяват, че в тях има програмен продукт, който може да бъде задействан без предизвестие и да цензурира наличие. Вилнюс също по този начин е измежду най-гласовитите критици в Европейски Съюз на дейностите на Пекин в Хонконг и против уйгурите. Освен това предходната година Литва се отдръпна от групата " 17+1 ", стартирана от Китай като конгрес за съдействие със страните от Централна и Източна Европа. Литва е първата страна, която излиза от този формат и обоснова хода си с отвод на Китай да отвори реципрочно пазара си и със закани за европейската сигурност.

Какво е обяснението за тези стъпки? " Вярваме, че икономическите връзки с демократични страни са по-устойчиви и дават отговор на духа на правовата страна, а затова са и по-близки до ползите на Литва ", споделя външният министър на страната Габриелиус Ландсбергис. Историята на страната, която е първата някогашна руска република, оповестила възобновяване на своята самостоятелност, е в основата на това, което актуалното литовско държавно управление разказва като " основана на полезности " външна политика, учредена на правилата на народна власт и независимост. " Ние постоянно сме считали себе си за дребна, само че смела страна, която отстоява морални правила. И не виждам по какъв начин в тази ситуация сме нарушили каквито и да било дипломатически правила. Китайската сензитивност по тези въпроси си е китайски проблем, " споделя някогашният министър председател и сегашен евродепутат Андриус Кубилиус.
Реклама Цената на дързостта
Предвид обстоятелството, че едвам 1% от литовския експорт отива към Китай, на пръв взор прибалтийската република няма толкоз доста за губене от спора. " За Литва цената на заемането на висока морална позиция е по-малка, в сравнение с би била за други европейски страни. Това несъмнено има значение. Но също по този начин има значение и обещанието за компенсиране за изгубената търговия, " споделя специалистът по връзките сред Европейски Съюз и Тайван Марчин Йежевски пред английската BBC.

Тайван се пробва да направи тъкмо това. Жестовете за признателност варират от символичното закупуване на 20 000 бутилки литовски ром, предопределен за Китай, от страна на Taiwan Tobacco and Liquor Corp., до по-солидна поддръжка под формата на тайвански капиталов проект в размер на 200 млн. $, който да помогне за покриване на загубите на литовския бизнес. Тайван възнамерява също по този начин кредитна стратегия за 1 милиарда $, която да финансира взаимни планове сред литовски и тайвански компании.

Както обаче признава вицепремиерът по стопанската система и нововъведенията Йовита Нелюпшене, Вилнюс е подценил мащаба на вероятните наказания. " Очевидно не успяхме да предвидим изцяло целия боеприпас от ограничения, които понастоящем употребява тази непредвидима властническа страна. И те се употребяват освен против Литва, само че и против други страни от Европейски Съюз, " регистрира Нелюпшене преди дни.

Напрежението с Китай към този момент провокира и вътрешно разединение. Президентът на Литва Гитанас Науседа неотдавна назова епизода с името на представителството " неточност ", изследванията демонстрират, че едвам 16% от литовците поддържат линията на страната по отношение на Китай, а цели 60% са срещу. Колкото и да е мъчно да удържа позицията си, за момента литовското държавно управление не дава признаци на оттегляне.
Реклама Всички за един?
Натискът против Литва е единствено последният образец за това по какъв начин Пекин прибягва до стопански шантаж и взима на мушка задгранични компании или цели промишлености, с цел да " накаже " техните държавни управления за политики, които не харесва. Примерите включват прекъсване на износа на редки минерали за Япония след морски конфликт към оспорваните острови Сенкаку, ограничение на вноса на норвежка сьомга след даването на нобелова премия за мир на дисидента Лю Сяобо и възбрана върху вноса на австралийски виновност и ечемик като възмездие за настояването на Канбера за следствие на произхода на Covid-19.

Не че Китай е единствената страна, която употребява стопански оръжия - Съединени американски щати да вземем за пример имат специфичен режим за налагане на наказания. Разликата е, че със своята властническа система Пекин не го прави със закони и с публични ограничения и даже може да отхвърля очевидното, както прави и в тази ситуация с Литва.

Външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис съпоставя методите, които Китай ползва против страна му, с " испанската инквизиция ". Китай не просто стопира цялата търговия с Литва с ограничения като унищожаване на името на страната от базата данни на митническите управляващи. Блокадата се разгръща над всички артикули, съдържащи създадени в Литва съставни елементи, което основава големи главоболия за задграничните вложители в страната и евентуално отрязва прибалтийската република от голяма част от световната верига на доставки. Пекин импровизирано предизвестява компании като да вземем за пример немския производител на автомобилни елементи Continental да не употребява литовски съставни елементи, в случай че желае да има достъп до китайския пазар.

Тактиката на Пекин освен оказва помощ за превръщане на литовското публично мнение против тайванския гамбит на Вилнюс, само че и ускорява натиска върху държавното управление от вложителите в страната, в това число немски компании. Неофициално европейски политици също показват неспокойствие, че Литва е работила, без да се съветва с Европейски Съюз и в този момент основава неприятности и за други.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Телекоми 2 Здравеопазване 3 Икономика 1 Свят 2 Имена 3 Земеделие 1 Икономика 2 Свят 3 Свят Реклама
Само че китайската политика носи риск, който Пекин може да не е калкулирал вярно. Със смущаването на веригата на доставки на Европейски Съюз Китай се прицелва в целостта на единния европейски пазар. И както показва Янка Йортел от Европейския съвет по външна политика, " с европеизирането на казуса Китай трансформира това в тест за целия Европейски Съюз ". Този проблем може да се разрасне още повече, в случай че Словения извърши поръчките си да последва Литва и да ускори връзките с Тайван. Има опасения, че другарската политика на Чехия към Тайван може да трансформира и нея в цел за Китай. Словашките и изключително чешките фабрики имат основна роля във веригата на доставки в Европейски Съюз и блокирането на създадени в тях съставни елементи би предизвикало безпорядък в единния европейски пазар.

Ето за какво в полза на Европейски Съюз е да не оставя Литва сама против Китай. Защото, както отбелязва колумнистът на Financial Times Гидиън Рахмън, " в случай че Китай сполучливо шантажира Литва, до момента в който Европейски Съюз импотентно гледа в профил, този урок няма да остане неусетен - освен в Пекин, само че и в Москва и Вашингтон. "
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Светломира Гюрова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР