Една история за резултата от 30-годишния преход ни казва с

...
Една история за резултата от 30-годишния преход ни казва с
Коментари Харесай

Да пораснеш с мечтите си, или „Голата истина за група „Жигули“

Една история за резултата от 30-годишния преход ни споделя с мигане, че би било хубаво човек да се усеща удобно освен с това, което е минало, само че и с това, което следва. Историята е кино и споделя какво се случи с хората, които в края на 80-те години желаеха да насочат своите послания и очаквания за по-добър живот посредством езика на музиката.

„ Голата истина за група „ Жигули “ е новият български филм, за който феновете ще приказват. Или най-малкото ще си припяват песните, основани особено за комедийната драма.

Михаил Билалов, Ирини Жамбонас, Герасим Георгиев-Геро, Филип Аврамов, Димитър Рачков и Лилия Маравиля са паметна 80-арска рок тайфа, която се разпада тъкмо когато е на върха на славата си. С времето усетите на публиката се трансформират и музикантите са изцяло забравени. Лидерът им Христофор Димов-Фори композира попфолк части, а останалите членове на „ Жигули “ са поели по личен професионален път, който е доста надалеч от музиката. Като група с огромно въздействие върху аудиторията обаче, те са оставили трайна диря в съзнанието на един човек. Именно най-големият им почитател ги принуждава да загърбят враждата между тях и да се съберат още веднъж. Така стартира да се оголва истината за група „ Жигули “, а с това и концепцията на кино лентата – да покаже кои са тези хора три десетилетия по-късно и сбъднаха ли те фантазиите си.


В сюжета, написан от Нели Димитрова и Ваня Николова, се споделя, че публиката остарява с музиката си и обича хората, които ги срещат с нея не поради това, което са, а поради това, което могат да бъдат. Филмът приказва за порастването и взаимоотношенията сред хората. Той препраща не толкоз към отминалите, колкото към идните 30 години.

„ Това е история ненапълно и на нашето потомство. На хората, които в края на 80-те години започнахме да плуваме в живота “, показа в „ Артефир “ режисьорът на кино лентата Виктор Божинов. Според него тази композиция сред добра история и добра музика дава опция на фена да се обърне към сериозното в живота. Той напомни и един неписан закон – че положителната комедия в действителност е една същинска драма.

„ Гледната точка към сериозните проблеми би трябвало да бъде като че ли малко по, аз не споделям лековата, само че малко по-ведра, тъй като закопаването в казуса може единствено да го утежни и да отдалечи опцията за справяне с него. “

„ Голата истината за група „ Жигули “ стъпва върху музикалната просвета от 80-те години, единствено че в актуален прочит. Интерпретациите на всичките шест авторски песни, включени в саундтрака на кино лентата, са композирани от Петър Дундаков и Георги Георгиев от „ Остава “. А окото на камерата е на Антон Бакарски. Той е оператор и на „ Възвишение “, „ Под прикритие “ и „ Връзки “, още веднъж режисирани от Виктор Божинов. Бакарски е взел участие и в интернационалните продукции като „ 300: Възходът на една империя “ и „ Непобедимите 2 “.

Чуйте още за кино лентата от Виктор Божинов в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР