Една голяма тревога е обзела мъжете от българските градове, села

...
Една голяма тревога е обзела мъжете от българските градове, села
Коментари Харесай

Мъжка тревога броди из страната - ще има ли ледено хоро?

Една огромна паника е обзела мъжете от българските градове, села и паланки тия дни - ще има ли ледено хоро на Йордановден, или няма поради пандемията. Притесненията най-добре личат в столицата на традицията. Кметът на Калофер Румен Стоянов разказа преди два прочувственото положение на локалните мъже по този начин: " Разтревожени са. По всичко си проличава, че са разтревожени, тъй като този ден се чака от всички. Най-емоционално. От преди два-три месеца стартират да ме питат какво ще вършим. Това значи, че тези хора за прочувствено обезпокоени ” (Нова телевизия).

Но даже и през днешния ден не стана ясно под каква форма ще протече празникът в Калофер. Преди ден бе обявено, че хоро няма да има. Днес Стоянов въпреки всичко сподели пред локални медии, че мъжете още веднъж ще да влязат в Тунджа. Готов бил да заплати санкцията. Все отново точната форма на ритуала не е ясна. Със сигурност ще бъде хвърлен кръстът в реката и ще бъде осветена икона. Знае ли човек в действителност по какъв начин ще протече... - в последните седмици люти мъже заплашваха, че и да бъде неразрешено хорото, отново ще го изиграят; постоянно е допустима спонтанна реакция. Стоянов прикани да не прииждат туристи от други места. Дори рече, че многото посетители в последните години " замърсявали чистотата на традицията ". Той явно се надява в този момент единствено калоферци да защитят изконните български обичаи посредством топване в ледената река.

Разбира се, в обществените мрежи и някои медии още веднъж се разгоряха полемики какъв брой тъкмо изконна традиция е хорото. Нека да е народовластие - щом болшинството счита, че е, да е.

А че непрекъснато все нови и нови български мъже се пристрастяват към ритуала, е реалност. Хорото от дълго време не се играе единствено в Калофер. Но новините от цяла България са по този начин объркващи. В пернишкото село Кладница хоро няма да има. И във врачанското Зверино се анулира, само че пък кръстът ще бъде хвърлен. Във Видин и Харманли - нито хоро, нито кръст. И в Поморие няма да се хвърля кръст. В София, Пловдив и Варна ще се хвърля; и в Бургас, само че без аудитория... Неяснотите идват от многото уредници - църквата си дава отговор за църковната част от ритуалите, общините - за честването на рождението на Ботев, което също е на 6 януари, от време на време дружно дават отговор за ледените хора, заедно с частни лица, ангажиращи гайди и тъпани.

А че никой не може да спре български мъже, дами и общини да честват, щом им се чества, го потвърди и Габрово напълно скоро. Глобата също е ясна авансово. Очевидно следва доста прочувствен празник.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР