Една година след тежката катастрофа край Своге, граждани и близки

...
Една година след тежката катастрофа край Своге, граждани и близки
Коментари Харесай

Измина година от зловещата катастрофа край Своге

Една година след тежката злополука край Своге, жители и близки на жертвите уважиха паметта им със заупокойна молитва и осветиха паметна плоча на мястото на случая.

При нещастието на 25 август предходната година рейс с група екскурзианти излезе от пътното платно и се прекатурна в Искърското дефиле, а 20 от пасажерите починаха. На трагичното място на 2 км от Своге беше отслужена заупокойната молитва, поради което за половин час придвижването беше спряно.

Жители на града и на софийското село Световрачене, откъдето бяха множеството от жертвите, както и оживели от злощастното пътешестване с рейса, се събраха и сведоха глава в памет на жертвите.

За случилото се към момента припомнят и остатъците от остарялата мантинела настрана от пътя, през която се прекатурна рейсът.

Година след злополуката поданици на Своге не престават да настояват, че макар ремонта на сектора, заменената мантинела и сменения асфалт, тук нищо не се е трансформирало и завоят  остава все по този начин рисков.

" Нашите претенции да се оправи пътя, да има място за пешеходците, да има пасарелка към моста, тъй като там се минава по платното. Сложиха нови мантинели по средата на тротоара и свършват в нищото, в едно дере. Пешеходците се движат по шосето, тъй като в случай че минават по придвижването на пешеходната зона те би трябвало да завършат някъде в канавките, в дерето да слезнат, тъй като няма по какъв начин да се пресече, към мостовете не са построени пасарелки. Продължават да карат бързо, да не се преценяват ", разясниха присъстващи.

Наблизо има цялостен квартал на Своге, учебно заведение и магазини, което постанова всекидневно, даже ежечасно хората, и даже деца да минават по пътя.

Единственото позитивно след тази покруса, в случай че въобще може да се приказва по този начин, е въпреки всичко събитието, че различен случай на това място от този момент досега няма, споделят хората от Своге.

Освен водача на рейса, прокуратурата притегли като обвинени за тежката злополука още 7 души. Сред тях са някогашният началник на АПИ Светослав Глосов, членът на  УС на организацията Дончо Атанасов, както и  Бисер Иванов - изпълнителен шеф на “Трейс - София “ ЕАД, реализатор на ремонта на пътя. Катастрофата и положението на пътя станаха мотив за оставки на трима министри.- Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, надлежно на вътрешните работи, на районното развиване и благоустройството и на превоза.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР