Една година и осем месеца след като , Столичната община

...
Една година и осем месеца след като , Столичната община
Коментари Харесай

София се бави с ремонта на Борисовата градина, може да загуби 10-те млн. лв. от ЕС

Една година и осем месеца откакто, Столичната община към момента не е оповестила процедури за избор на реализатор. Въпреки гражданския отпор и възраженията на някои съветници тогава беше планувано ремонтът да стартира тази година и да приключи през 2023 година

Ако е желала да се вмести в този график, общината би следвало да разгласи една година по-рано търга и да има задоволително време за приключването на процедурата, защото постоянно има тъжби, които забавят процеса. Сегашното закъснение пък може да сложи под риск финансирането или да стане мотив за претупването на ремонта, с цел да се спазят периодите.
Ремонт по бързата писта
Общината в началото бързаше доста за този ремонт - администрацията реши да кандидатства за 10.3 млн. лева без Данък добавена стойност по стратегия " Региони в напредък " в последния вероятен ден - 31.12.2019 година После през февруари изиска общинските съветници да гласоподават на процедура към този момент взето решение, с цел да задейства ремонт по план, за който никой не беше чувал.

Това разумно докара до въпроса защо е цялото това бързане, дали има смисъл действително от подобен ремонт и кой е решил, че има, или всичко се прави единствено с цел да се " усвоят едни пари ", каквито терзания бяха декларирани от общински съветници от " Демократична България " и от самостоятелния Борис Бонев. Още повече че Подробният организационен проект (ПУП) на Борисовата градина към момента не е признат и предстоят още публични разисквания.
Фотограф: Юлия Лазарова
В последна сметка кметството е сключило контракт за даване на безплатна финансова помощ по оперативна стратегия " Региони в напредък " на 5 април 2021 година, излиза наяве от отговори от зам.-кмета по екологията Десислава Билева на въпроси на " Капитал " по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ). В тях се споделя още, че " за всички действия, включени в плановото предложение, е планувано осъществяване на процедури за избор на реализатор и при съблюдаване на наредбите по Закона за публичните поръчки ". Заради това, че не е почнала никакви " действия " обаче, общината не е поискала полагащото ѝ се предплатено заплащане. Иначе тя би трябвало да обезпечи средства в размер 1.3 млн. лева от общо 10.3 млн. лева излиза наяве от справката в ИСУН.

От регион " Средец " пък обясниха за " Капитал ", че процедурата по оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), която е част от пътя към задвижване на процеса по ремонта, е завършила и тогава не е имало мнения.
Няма време
В Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България (ИСУН) написа, че срокът за привършване на плана е след две години - октомври 2023 година Предвид това, че изобщо не е стартирала процедура, е много евентуално обаче той да не се съблюдава - съгласно оповестените преди упования на общината той би лишил две години. Така, в случай че общината разгласи процедура при започване на идната година, самият ремонт евентуално би почнал през 2023 година (в която другояче би трябвало да е приключил).

Другата проблематична точка е новият Подробен устройствен план на Борисовата градина, който следва още веднъж да се разисква. Ако той се одобри и в него има заложени избрани детайли, които не дават отговор на описаното в публичната поръчка (като да вземем за пример асфалтиране на алеи вместо възобновяване на достоверните настилки), може да се наложи да се прави ремонт на претенции през 2020 година ремонт.
Какво е по проектПроектът обгръща зоната сред " Евлоги и Христо Георгиеви " и " Цариградско шосе ", " Пейо Яворов " и стадион " Българска войска ". Главната му цел е възобновяване и ремонт на съществуващата алейна мрежа, включително при Езерото с лилиите, където се планува да работи и шадраван.Тоалетната при " Маймунарника " също ще бъде реконструирана и възобновена, като ще бъдат непокътнати характерностите ѝ, защото съставлява културен монумент. Освен това се планува да бъдат възобновени скулптурни фигури на чешмите и други детайли на парковата декорация. Ще бъде възобновена и хидроизолацията на Алпинеума, като се планува и ремонт на помпената станция, с цел да се употребява оборотна вода. В плана е планувано още и възобновяване на осветлението и видеонаблюдение в необхванатите елементи на парка посредством монтиране на нови камери и възобновяване на съществуващото видеонаблюдение със модерно. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Коронавирус 3 Пазар на труда 1 Здравеопазване 2 Банки и финанси 3 Компании 1 Образование 2 Здравеопазване 3 Строителство и парцели
Една година и осем месеца откакто, Столичната община към момента не е оповестила процедури за избор на реализатор. Въпреки гражданския отпор и възраженията на някои съветници тогава беше планувано ремонтът да стартира тази година и да приключи през 2023 г.Ако е желала да се вмести в този график, общината би следвало да разгласи една година по-рано търга и да има задоволително време за приключването на процедурата, защото постоянно има тъжби, които забавят процеса. Сегашното закъснение пък може да сложи под риск финансирането или да стане мотив за претупването на ремонта, с цел да се спазят периодите.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР