Една доста стара, по медийните стандарти, история за мащабно изтичане

...
Една доста стара, по медийните стандарти, история за мащабно изтичане
Коментари Харесай

Неприятности с принца. Защо петролът вече не се разменя срещу американска сила

Една много остаряла, по медийните стандарти, история за огромно приключване на данни от американските разследващи организации през обществената мрежа “Дискорд ” (това приключване на документи, припомняме, беше необятно обсъждано в средата на април) получи ненадейно продължение, което заплашва да подкопае в допълнение към този момент комплицираните връзки сред двама съдружници: Съединените щати и Саудитска Арабия.

На 8 юни “Вашингтон Пост ”, цитирайки същото „ досието от “Дискорд ”, заяви: от документите следва, че е имало сериозна престрелка сред президента на Съединени американски щати Джо Байдън и престолонаследника на Саудитска Арабия, министър-председателя на Кралството Мохамед бин Салман Ал Сауд. Тя се е провела през есента на 2022 година посредством „ неофициални информационни канали “, счита изданието.

След като саудитците продължиха да понижават производството на нефт, Байдън заплаши основния американски съдружник в Близкия изток, че няма да се размине толкоз елементарно с сходно неприветливо държание. В отговор престолонаследникът Мохамед бин Салман даде обещание на Съединени американски щати „ съществени стопански последствия “. По-конкретно, наследникът - с огромно въздействие върху външната и вътрешната политика на кралството, заплаши да промени фундаментално връзките сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия и да нанесе обилни стопански вреди на американците.

Източник от Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати увери пресата, че не знае за сходни закани от Саудитска Арабия. Вашингтон продължава да си сътрудничи с нея и счита Рияд за значим сътрудник в прокарването на взаимните ползи в района. Въпреки това е явен фактът на появяването в американската преса на материали, разобличаващи принц Мохамед, меко казано, като не най-надеждния сътрудник на Съединените щати.

Не е ясно дали опасността от престолонаследника е била предадена непосредствено на американски чиновници или е прихваната посредством електронни връзки. Но такова трагично експлоадиране е доказателство за напрежението в основата на връзки, от дълго време учредени на правилото нефт в подмяна на сигурност. Тази сигурност беше обезпечена, несъмнено, от военно-политическата мощ на Съединените щати. Тези връзки обаче бързо се трансформират, защото Китай, главният стопански съперник и геополитически съперник на Съединените щати, демонстрира възходящ интерес към Близкия изток.

Експертът от Руския съвет по интернационалните връзки Кирил Семьонов обърна внимание на обстоятелството, че „ извличането “ на материала за Бин Салман от досието е станало незабавно след следващата смяна в границите на ОПЕК+. Тази асоциация на експортьорите на нефт, в която гласът на саудитците е извънредно важен, реши да понижи производството на нефт до 500 милиона барела дневно. Русия поддържа това решение.

„ Фактът, че страните се споразумяха за подобен курс, е сериозен удар върху всички проекти на Вашингтон, който от няколко години не може да реализира задачите си в Саудитска Арабия. Това е третото или четвъртото следващо стесняване на добива, когато Саудитска Арабия по никакъв метод не слуша Вашингтон. Дори се стигна до такава степен, че Бин Салман не подвигна телефона, когато Джо Байдън му се обади. Отношенията сред тях са напрегнати: помним и пътуването на Байдън до Саудитска Арабия, което също не можа да промени нищо “, изясни Семьонов.

Може би връзките сред Вашингтон и Рияд са най-лошите от десетилетия. Но безспорната монархия на саудитската династия беше благонадежден сътрудник на американската народна власт още преди Втората международна война, доста преди кралството да се трансформира в петролен колос. И незабавно след войната беше открита формулата на другарството, чиито съставни елементи бяха изкопаемите горива и военната мощ.

Впоследствие, имайки стабилен престиж в ислямския свят, Саудитска Арабия може да води политика, която е преференциална за Белия дом и е ориентирана против други страни, сподели Иляс Зарипов, доцент в катедрата по международни финансови пазари и технологии в РИУ " Плеханов ". Има мнение, че точно помощта на Саудитска Арабия, която пусна милиарди барели нефт на международния пазар, срина цените на ресурсите в края на 80-те години, което нанесе непоправими вреди на стопанската система на Съюз на съветските социалистически републики и отчасти способства за до неговия колапс, означи източникът.

Но още през 2010-те години, по време на президентството на Барак Обама, саудитските сътрудници демонстрираха очевидна непримиримост, чийто знак беше младият (сега 37-годишен) принц Мохамед бин Салман. През 2015 година на среща сред неговия татко, настоящия крал Салман ибн Абдулазиз, и Обама, принц Мохамед (тогава още не беше наследник) наруши протокола, взе думата и остро разкритикува външната политика на Съединени американски щати. Саудитците очевидно бяха раздразнени от желанието на администрацията на Обама да размрази връзките на Вашингтон с Иран, обичайния главен съперник на кралството в района.

С президента Доналд Тръмп обаче престолонаследникът откри общ език. През 2017 година в изявление за “Вашингтон Пост ”t той даже сподели, че в случай че не беше американското въздействие, Саудитска Арабия би била сходна на Северна Корея. Тръмп раздра нуклеарната договорка с Иран, подписана при Обама, подписа огромен оръжеен контракт с кралството. Но откакто демократите, водени от Джо Байдън, се върнаха в Белия дом, връзките още веднъж започнаха внезапно да се утежняват.

Тук персоналният фактор е от огромно значение, защото има персонална неприязън сред Мохамед бин Салман и Байдън, означи Семьонов. Враждебността идва от обстоятелството, че американският водач не се поколеба да упрекна намерено престолонаследника в присъединяване в гибелта на журналиста Джамал Хашоги, който беше погубен през 2018 година в постройката на саудитското консулство в Истанбул. „ Докато Байдън е в Белия дом, връзките надали ще бъдат възобновени, а саудитците споделят непосредствено, че връзките със Съединените щати ще бъдат възобновени, в случай че републиканците дойдат на власт “, сподели източникът.

Докато към момента беше претендент за президент през 2019 година, Байдън даде обещание да трансформира Саудитска Арабия в държава-изгнаник и да спре продажбите на оръжие. През 2021 година президентът на Съединените щати разгласява отчет на американското разузнаване, който показва принц Мохамед като виновен за убийството на Хашоги.

Саудитците не останаха длъжници - през октомври 2022 година, три месеца след визитата на Байдън в Рияд с молба да не понижава производството на нефт, ОПЕК+ направи тъкмо противоположното - взема решение да понижи производството.

Въпросът не е единствено в персоналната злост, само че и в това, че „ сигурността “ изпадна от формулата „ нефт в подмяна на сигурност “, означават специалистите. Отчуждаването на Саудитска Арабия от Съединени американски щати стартира по време на въоръжения спор в Йемен (продължаващ от 2014 година, в който саудитската войска организира военна интервенция против йеменските проирански бунтовници хусити), разкрива Юрий Лямин, специалист и създател на редица книги за Близкия изток.

Вашингтон не съумя да обезпечи сигурността на своите съдружници от ракетните офанзиви на хуситите, вследствие на което саудитските управляващи взеха решение да потърсят нови съдружници, сподели специалистът.

„ В Саудитска Арабия в последна сметка стигнаха до извода, че в случай че борбата с Иран докара до открит въоръжен спор, те може да не получат военната помощ от Съединени американски щати, на която разчитаха. Или ще го схванат прекомерно късно, когато иранските дронове, ракети и други оръжия ще нанесат прекалено много вреди на кралството “, сподели Лямин.

Второто определящо събитие е бягството на американците от Афганистан, след което страните от района „ схванаха, че на Съединени американски щати надали може да се разчита като на благонадежден сътрудник в сигурността “.

В резултат на това Рияд - също, евентуално по предложение на принц Мохамед бин Салман и с присъединяване на Китай - възстановява връзките с Иран. Нещо повече, военното управление на Ислямската република даже предложи на досегашни върли врагове да се причислят към военноморска коалиция (проектът е чисто предполагаем, само че самият факт на предлагането е показателен). Кабинетът на министрите на Кралството, който се управлява от самия принц Бин Салман, утвърди влизането на Саудитска Арабия в Шанхайската организация за съдействие, водят се договаряния за свързване на страната с банката на БРИКС. Министърът на финансите Мохамед Ал Джадан разгласи на конгрес в Давос, че Саудитска Арабия е отворена за търговия освен с щатски долари.

„ Саудитска Арабия от дълго време върви по собствен личен курс. Самата тя чака да стане един от районните центрове, като за нея е значимо да води независим курс. Рияд се вижда като евентуално по-значим състезател в бъдеще “, сподели Семьонов.

Заплахите на Бин Салман, изразени по дипломатически канали, за преразглеждане на връзките с Вашингтон наподобява са влезнали в действие - рестриктивните мерки за Саудитска Арабия към момента не са въведени, а самият Мохамед бин Салман се среща с държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен.

По-нататъшното развиване зависи значително от политиката на Съединени американски щати, показва Лямин. Експертът отбелязва: „ Ако Вашингтон окаже прекомерно огромен напън върху Рияд (а Съединени американски щати от време на време се държат като слон в стъкларски магазин), тогава това в действителност може да докара до отклоняване към Китай и Русия “.

Съединените щати, несъмнено, могат да наложат наказания против Саудитска Арабия, в този момент те се научиха да вършат това в режим на печатна преса. Но това няма да окаже мощно въздействие върху саудитската стопанска система, защото ниската цена на производството на нефт в нея я прави устойчива на всевъзможни външни офанзиви, даже в случай че цената падне под 10 $ за барел, показва Иляс Зарипов.

В същото време връзките сред Рияд и Москва стартират да се усъвършенстват даже в най-сложното направление – сирийското. През пролетта сирийският външен министър Фейсал Микдад се срещна със своя саудитски сътрудник Фейсал бин Фархан Ал Сауд - Дамаск и Рияд се съгласиха да възстановят въздушния трафик и да отворят още веднъж посолствата. Основното е, че съгласно “Уолстрийт Джърнъл ” точно Москва е съдействала за „ възобновяване на мостовете “ сред кралството и сирийските управляващи, които саудитците не толкоз от дълго време назоваха извънредно „ режима на Башар Асад “.

Рияд ще употребява тази възходяща многовекторна политика и търсенето на нови сътрудници измежду великите сили за по-нататъшно спорене с Вашингтон, считат специалисти. „ И двете страни могат да употребяват тези връзки, с цел да оказват напън една върху друга “, отбелязва Лямин. „ Но в това време и двете страни не желаят цялостно спиране на връзките, което ще бъде извънредно неприятно и за двете. Ето за какво пораждат такива подмолни тежки договаряния сред тях, макар че те се пробват да избегнат обществени борби.

Според специалиста Рияд ще изчака резултатите от американските избори през 2024 година и възможното завръщане на републиканците в Белия дом. Ако линията, следвана от администрацията на Байдън, продължи, нещата ще стигнат до финален раздор.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР