Една дълга драма в правосъдната ни система е на път

...
Една дълга драма в правосъдната ни система е на път
Коментари Харесай

Край! Парламентът реши огромна драма

Една дълга драма в правосъдната ни система е на път да бъде решена.

Народното събрание дефинитивно одобри измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които плануват шестмесечен период за избор на напълно нов състав на Висшия правосъден съвет и основаването на специфична система за инцидентен избор на съдията, който ще проверява основния прокурор и неговите заместници, заяви " Лекс ".
-->
В поддръжка на промените гласоподаваха депутатите от ГЕРБ-СДС, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ и Движение за права и свободи. От „ ИТН “ поддържаха текстовете, които плануват одит на осведомителните системи, които употребява правосъдната власт, а се въздържа по останалите промени. Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ гласоподаваха срещу целия план.

Поправките в Закон за съдебната власт са в няколко насоки. Както към този момент стана ясно, вкарва се нова система за инцидентен избор на съдията, който ще проверява основния прокурор. Тя би трябвало да бъде обособена от Единната осведомителна система на съдилищата, в която в този момент има модул за инцидентно систематизиране на каузи. Новата система би трябвало да разгласява данни за всеки инцидентен избор и да разрешава той да бъде тестван от трети страни. Освен това тя не би трябвало да разрешава на хора с достъп до нея да въздействат инцидентния асортимент.

Новата система ще бъде одитирана един път годишно от Висш съдебен съвет като отчетите от инспекцията ще се показват на министрите на правораздаването и на електронното ръководство. Случайността на разпределението би трябвало да може да бъде обществено потвърдена с криптографски средства, избрани с разпоредба на министъра на правораздаването в съгласие с министъра на електронното ръководство. Тази разпоредба би трябвало да бъде издадена в период до 6 месеца от влизането на измененията в Закон за съдебната власт в действие.

Депутатите предвидиха още описът със съдии, които ще проверяват основния прокурор, да се актуализира при постъпило волеизявление за включването в него или при отдръпване на изразено документално единодушие на арбитър.

Народните представители записаха още, че в период от шест от влизането в действие на промените, Народното събрание и органите на правосъдната власт стартират процедура за избор на нов състав на Висш съдебен съвет. Изрично беше записано, че всички висящи и неприключили с акт за встъпване процедури по желание на нов състав на Висш съдебен съвет се приключват. Т.е. извършените предходната година избори за запълване на професионалната квота в съвета се „ зачертават “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР