Една четвърт от световното финансово богатство (10 трилиона щатски долара)

...
Една четвърт от световното финансово богатство (10 трилиона щатски долара)
Коментари Харесай

Банковата тайна - швейцарските банки вече не са това, което бяха

Една четвърт от международното финансово благосъстояние (10 трилиона щатски долара) се съхранява в швейцарски банки. Но откакто се причисли към глобите по отношение на Русия, Швейцария в действителност престана да бъде неутрална, в това число във връзка с страни, които имат проблеми в връзките със Съединени американски щати и Европейски Съюз, се споделя в разбор на Прайм, на основата на отзиви на финансисти и анализатори.

Изтеглянето на китайски капитали от швейцарските банки към момента не е придобило всеобщ темперамент. Но " първите признаци " демонстрират, че по отношение на банковата загадка и сигурността на средствата в в миналото най-надеждната страна, нещата не са като преди години. А това значи, че оттокът на средства ще продължи.

Това очевидно се чака в Пекин, заради което към този момент се появи информация, че китайците стартират постепенно и последователно да изтеглят парите си от надеждните в миналото швейцарски банки. Те към този момент не се смятат за (много) несъмнено място за предпазване на средства и част от финансовите потоци към този момент се насочват към Азия, и в частност към Сингапур.

Днес банковата загадка в Швейцария се пази на равнище закон. Той към момента планува отговорност (включително наказателна) за откриване на информация за титулярите на сметки, както и за наличността и придвижването на средствата по тези сметки.

" Обаче тя се разграничава от онази " изцяло сигурна и безусловна " банкова загадка, която издигна толкоз високо реномето на швейцарските банки през предишния век ", споделя доцентът от катедрата по международни финансови пазари и финтех в Руския стопански университет " Г.В. Плеханов " Татяна Белянчикова.

При политическия неутралитет на Швейцария обстановката е доста по-сериозна. Събитията от миналата година демонстрираха неговата загуба. Страната се причисли към множеството наказания по отношение на Русия и на този декор, страховете на китайските клиенти на швейцарските банки наподобяват основателни.

Обвинението в подпомагане за заобикаляне на санкционните ограничавания може да стане основа за въвеждането на вторични наказания по отношение на китайски компании и вложители. Те обичайно интензивно употребяват финансовата инфраструктура на Швейцария, с цел да съхраняват средства и след това да ги влагат.

" За всеобщо евакуиране на средства на китайски клиенти още не може да се приказва, само че обстановката може да се отрази отрицателно на банковия бранш в Швейцария ", изяснява пред организация Прайм Иван Ермохин, откривател в Руския център за разбор на компетентността и стандартите.

Най-предвидливите и внимателни китайски клиенти на швейцарските банки се разделят с илюзиите и със самите банки, счита и Владимир Григориев, доцент в Института за международна стопанска система и право на Руския университет за другарство на народите. И този развой ще става все по-интензивен, колкото повече се утежняват връзките на Китай със Запада.

Освен Русия и Китай, има още няколко значими района за швейцарските банки - Индия, Югоизточна Азия (освен Индия и Китай), Близкия изток, Латинска Америка. По-голямата част от страните от тези райони отхвърлиха да се причислят към антируските наказания.

" Сега е смешно да се приказва за конфиденциалност и сигурност на капиталите в Швейцария ", счита доцент Григориев. И затова главното нещо за банките стартира да се срутва - бизнес репутацията. Това ще направи неминуем отлива на клиенти от съвсем всички горепосочени райони.

Разбира се, този отлив надали ще бъде бърз. Но банки от други райони, най-вече Близкия изток и Китай, ще стартират да конкурират Швейцария на нейното обичайно финансово " поле ". Освен това, Хонконг, Шанхай, Дубай и Шенжен са измежду десетте най-големи международни финансови центрове от доста години. Част от капиталите от Швейцария ще " изтекът " тъкмо натам.

" Разбира се, новите притегателни центрове за едрия капитал няма да могат да дават на клиентите си такова обслужване и такова качество на услугите, както швейцарците. Необходимо е доста време, с цел да се доближи такова високо равнище. Но в този момент обстановката в света е такава, че сигурността на парите е доста по-важна от опита, традицията и първокласното обслужване ", счита икономистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР