Eдна бизнесдама на тънки токчета в мъжкия корпорaтивен свят Адрияна

...
Eдна бизнесдама на тънки токчета в мъжкия корпорaтивен свят Адрияна
Коментари Харесай

Адрияна Петкова: И в бизнеса, и в изкуството, най-важно за успеха е въображението

Eдна бизнесдама на тънки токчета в мъжкия корпорaтивен свят


Адрияна Петкова е създателят и идеологът зад първата българска стрийминг платформа за театрални и образни изкуства 7Arts.bg и видео подкаста ОтКликниНаИзкуството с водещ Весела Бабинова. Чрез 7Arts.bg фенът има достъп до първокласни театрални, оперни и балетни творби, както от българската, по този начин и от международните подиуми. Хитови заглавия от българското кино, интернационалните кино министър председатели, куклени спектакли за деца и всичко това от първи ред вкъщи.

Визионер по дух, тя постоянно е с една крачка в бъдещото, където желае да води всички ни.

***

Тя слиза на най-тънките и високи токчета, които съм виждала, от колата си и не ѝ трепва окото, че би трябвало да изкачим петте етажа на някогашния цех, с цел да стигнем до еклектичното градско пространство, където ще снимаме.

„ Свикнала съм на тях “, изяснява ми, до момента в който в същото време с необятно усмивка изкусно вади голяма дамска чанта, преносим компютър и още няколко такъми, след което тръгваме нагоре по стълбите.

„Този преносим компютър е моят разум и моето сърце. Целият ми живот е там“, шеговито подмята и не го изпуска от взор, до момента в който по табиет подрежда всичко на масата, към която се настаняваме, с цел да проведем диалога си.

Адрияна Петкова е петата дама в тазгодишната селекция на дамите на Съвремието, които оставят своите отпечатъци в модерната ни история. Коя в действителност е тя? Бизнесдама. Краен пацифист. Иноватор. Създател на първата българска стрийминг платформа за образно и театрално изкуство от цялостен свят 7Arts.bg!

„ Вярвам, че в същността на всеки от нас зрее богата психика, само че тя не всеки път може да бъде усетена в един бизнес диалог. Това, което не мога да скрия, несъмнено е, че се вълнувам от Съвремието, от това, което ще ни даде бъдещето в сегашното. Аз съм човек, който търси. Който желае да преоткрива живота. И, несъмнено, изкуството е това, което ме обогатява, трансформира, надгражда. То е катарзис, наслада. Самият живот, в действителност, е изкуство “, споделя ми Ади Петкова.

Родена е в Пловдив и може би точно там е захранена любовта ѝ към живописта.

„ Имах доста красиво детство, изпълнено с доста смях и независимост. Бях доста палаво дете. Много обичах да играя с момчетата и защото имам по-голям брат – Георги, бе ми по-интересна неговата компания. Всъщност мъжкият свят постоянно ми е бил по-интересен “, споделя Адрияна.

Тя е с икономическо обучение, което я дефинира като финансист и маркетолог. От 1998 година до 2008 година издава списание „ Интериорен салон “ и се увлича по дизайна.

„ Този опит ми донесе доста срещи с хора на изкуството. Покрай издаването на списанието започнахме да организираме изложения със модерно българско изкуство – може би имам над 30 независими изложения. Както нормално споделям – за мен изкуството е пристрастеност и обич вечно “.

Интериорът на остарелия цех еклектично се опълчва на нейната изисканост. Така както образованието ѝ на практиката ѝ в действителността. В комплицираните, пандемични две години я осенява концепцията за основаването на стрийминг платформа 7Arts.bg именно поради това увлечение.

„ Когато през март 2020 година пристигна пандемията, аз се прибрах в България. Имам доста другари в изкуството и всички те бяха уплашени поради това, че не знаеха какво следва и по какъв начин ще се развие живота им оттук насетне. Винаги виждам да мисля положително и считам, че от време на време щом се затвори една врата, доста други се отварят. Човек би трябвало постоянно да мисли за опциите, които актуалната обстановка му дава. Това породи първичната концепция да стартираме да демонстрираме спектакъл онлайн. След това продължихме и с опера, балет, спектакли за деца, които можеха да се гледат от у дома с помощта на Интернет. В интервала на пандемията ние осигурихме тази досегаемост “, споделя за раждането на 7Arts.bg Ади Петкова.

Идеята се разраства, като дава образно и театрално изкуство от целия свят.

„ Може да гледате изкуство от всяка една точка по доста елементарен метод, на една алегорична цена. Това е достъп до международни подиуми. Театър, опера, балет, кино – тук мога да загатна, че ние даваме опция да гледате всички остарели и нови български филми на най-хубавите продуценти и режисьори, както и интернационално наличие. Имаме и стенд ъп комеди спектакли, както и фолклорни. Имаме красиво и богато наличие за деца – куклени театри, което е ужасно, тъй като възпитаваме от дребни усета им към театралните и образни изкуства. Дори при огромно предпочитание от страна на родителите, не всеки път в България е налично да се гледа кино или спектакъл в дребните обитаеми места. В много градове няма киносалони и театрални подиуми “, споделя Ади Петкова.

Нейна обичана имитация е, че новото е в помощ на остарялото.

„ Чрез 7Arts.bg даваме опция публиката да се разрасне. Влизаме в домовете и възпитаваме усет. Тук няма конкуренция с обичайните спектакъл или опера, тъй като нашата платформа събужда жаждата и кара публиката по-късно да отиде в салоните. Тя към този момент ще има това предпочитание. И по този начин способстваме за развиването на новото “, споделя Ади.

Вярва, че точно изкуството в този печален за света миг е над всичко. И в други тежки моменти, обратно във времето, то е пособие да се преодолее драмата, болката, тъгата, загубата…

„ Затова считам, че в никакъв случай не би трябвало да бъде ограничавано. Наблюдавам процесите, които се случват сега и виждам крайности, които го слагат пред тествания – като рестриктивните мерки за съветските актьори сега. Човешката природа носи тези крайности. Не чакахме да повторим грешките от Първата и Втората Световни войни през днешния ден, в XXI в. Крайните усеща не са добър консултант, само че всеобщата емпатия е събудена сега. Надявам се да я задържим допустимо най-дълго и да ни доразвие като хора и поведенченски модели. Надявам се да осмислим живота в дълбочина. Изкуството е това, което носи дух и дава предпочитание за живот. Не бива да бъде ограничавано по породист симптом, да бъде дискриминирано или заличавано “, безапелационна е Адрияна Петкова.

Изкуството пророкува, само че доста подценихме посланията му.

„ Много съветски актьори сега са дисиденти точно тъй като са срещу войната, не са „ за “ Путин. В този сложен път ще му би трябвало време за възобновяване от културната контузия. За страдание този отпечатък ще остане и по двете култури – украинската и съветската. Надявам се да стъпваме по-осъзнато след всички тези тествания, през които минаваме и които ни предстоят “, споделя тя.

Вижда мирното бъдеще точно в дигитализацията на изкуството. Свидетели сме на нейното стремително развиване в сегашното и доста близкото бъдеще.

„ Трябва доста деликатно да се подходи към дигитализацията и да се вложат доста финансови и човешки запаси, с цел да може да пазим освен историята, само че актуалното изкуство в XXI в. Мисля, че технологията е напреднала толкоз доста, че няма какво да я спре. Тъжно е, че някои български театрални подиуми нямат опция да цифровизират спектаклите си. Онези от тях, които съумяват някак си и ги събират в списък, имат различен проблем – в качеството на снимане. Това е списък за поколенията напред. Трябва доста да се влага, да се подходи световно, с цел да може актуалното изкуство да бъде цифровизирано както би трябвало и това би трябвало да пристигна от институциите, като Министерството на културата. Трябва да се обезпечи висококачественото снимане на спектаклите “, безапелационна е тя.

VR и АР ще обогатят театралните изкуства

Адрияна Петкова споделя, че обича бъдещето и новите технологии и ги възприема като част от един нов свят. Добавената и виртуалната действителност от ден на ден ще навлизат в изкуството.

„ Самата аз получих подарък за рождения си ден – VR очила и изпитах голяма наслада да ги проучвам, да смъквам разнообразни приложения, претърпявам разнообразни действителности посредством тях. Според мен бъдещето вещае и появяването на нови жанрове в изкуството. Напоследък доста приказваме в нашия екип за новия род – онлайн спектакъл. Той е друг от телевизионния спектакъл. Такъв спектакъл може да видите на нашата платформа от режисьора Явор Гърдев. Спектакълът се споделя „ Унизените. Беларус “ и е по настоящата тематика. Всъщност Явор Гърдев по извънреден метод е снимал този театър, който е единствено цифров. Не е поставян на сцена и няма да бъде.. Заснеман е всеки един артист настрана. След това е изработен монтажът и се е получило цялостното произведение. Тоест, идват нови жанрове, които самите ние не можем да предположим какви са. На нас, като стрийминг платформа, ни следва построяването и присъединяване тъкмо в такива планове. Създаването на разнообразни места в тези метавселени, които да са за развлечение с изкуството, което ние представляваме “, разкрива Адрияна Петкова.

Успехът и задачата на Платформата 7Arts.bg

„ Успехът и задачата ни като платформа са свързани с това както да забавляваме, по този начин и да възпитаваме новите генерации в една етстетика и просвета, която единствено театърът, операта и балетът могат да изградят. В момента работим и по план, който ще разреши на най-малките фенове да гледат от у дома и опера за деца“, издава още тя.

Нейната мощна емоционалност не може да бъде скрита и в суровата корпоративна среда, само че не счита това за собствен минус.

„ Съчетавам бизнесът и изкуството много сполучливо. Обичам корпоративния свят още от дете. Както изкуството, по този начин и бизнесът са подчинени на правила и на избрани упования. Когато ги спазваш, нещата се случват по верния метод. Дисциплината е нещо извънредно значимо освен за работата, само че и за израстването на индивида като капацитет. Като развиване. Така че дисциплината е в основата на доста триумфи “, споделя тя.

Най-важното за триумфа в бизнеса е въображението.

Както и за триумфа в изкуството.

„ Изобщо за мен въображението е най-важното нещо. Затова мисля, че би трябвало да учим децата от най-малки на въображение. Въображението и фантазиите са взаимно свързани. Ако имаш двете, можеш да изграждаш живота и света си. Обичам да споделям, че силата следва мисълта и основава форма. Независимо дали приказваме за платформа или за тези прелестни картини зад тила ми, на младия художник Калина Терзийска. Всичко стартира от процеса, който е в тук, в мозъка ни “.

Най-запомнящият урок в живота ѝ досега е обвързван с истинността.

„ Истината е основа на живота. Там, където няма истина, няма непоклатимост. Рано или късно битието ти потегля по неверния път и неправилния метод. Научих се да не драматизирам живота, а да го обичам. Но без истина човек не може да гради вселените към себе си. Това е главен закон на цялото себепознание. И това е красивият урок, върху който аз съм построила същността си “, споделя тя.

Тогава можем ли да кажем, че доверието е по-голямо от любовта?

„ Не. Любовта е над всичко! “
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР