Единствено през 2026 г. парите за отбрана могат да надхвърлят

...
Единствено през 2026 г. парите за отбрана могат да надхвърлят
Коментари Харесай

Програма за инвестиции в отбраната: Дори 2,5% от БВП не могат да компенсират недофинансирането на армията

Единствено през 2026 година парите за защита могат да надвишават 2% от Брутният вътрешен продукт, съобщи кореспондент на БГНЕС, базирайки се на Програмата за вложения в защита до 2032 година


Документът, с който БГНЕС разполага, е импортиран в Народното събрание.

Акцентът в него е подложен върху предпочитаното присъединяване на българската отбранителна индустрия при производството и/или поддръжката на добитото съоръжение, както и възможното присъединяване в многонационални планове за евентуално шерване на разноските.

Програмата ще бъде отворен документ, предстоящ на актуализация при основни промени във финансовата рамка или условията към силите и качествата, се показва в документа.

Сред претекстовете за осъществяване на огромната стратегия на напред във времето са изведени динамичността на интернационалната сцена и провокациите пред страната ни и съдружниците й. Изтъкната е и влошената среда за сигурност с оглед войната сред Русия и Украйна.

Новият проект изисква плановете на стойност под 100 млн. лева да бъдат обединени в пакети от качества. Проектите над 100 милиона се планува да бъдат описвани разделно, за Народното събрание да е наясно какви финансови схеми утвърждава.

Описана е опцията при избран финансови условия или промени в националното или съюзническото обмисляне на силите, даден план да отпадне или два и повече плана да бъдат обединени в един общ.

Основен източник за финансиране на осъществяването, както и за поддържане на сегашния запас са бюджетът за защита и разноските за защита по централния бюджет, се споделя в документа.

Финансовата рамка е създадена в два съществени сюжета, се схваща от написаното, измежду които реален и най-благоприятен.

Реалистичният вид допуска превишаване на 2% от Брутният вътрешен продукт на страната за защита само през 2026 година за разплащане на обилни средства през тази финансова година по съответни подписани контракти за въоръжение и техника. Разходите за персонален състав ще съставляват към 53 на 100 за целия интервал до 2032 година

Оптималният вид планува гладко повишаване на разноските за защита до равнище от 2,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт в края на програмния интервал. При това състояние в документа се планува финансовите разноски да съставляват 38% от общите такива.

В документът се отбелязва, че даже при разноски от 2,5 на 100 няма да бъде обезщетено " хроничното недофинансиране " на въоръжените сили през последните 30 години и няма да бъде реализирана цялостна рационализация на армията.

Програмата оставя опция и за други източници на финансиране, отвън нагоре посочените.

Сред изброените благоприятни условия за придобиване на отбранителни артикули преди всичко е посочен разновидността с безплатни заеми от държавното управление на Съединени американски щати по разнообразни стратегии.

В документът са упоменати Европейският инструмент за мир, Европейският фонд за защита и програмата на Европейски Съюз за подкрепяне на отбранителната промишленост посредством поощряване на взаимното придобиване, с оглед предлаганите ограничения с икономическа и индустриална устременост в европейската и националната отбранителна сфера.

Освен това са посочени опциите за финансиране по линия на НАТО посредством програмата за вложения в сигурността, както и концепцията за взаимно, многонационално финансиране в границите на Алианса.

Документът слага акцент върху рестриктивните мерки на нагоре посочените финансови механизми, като се изключи съдействието със Съединени американски щати, заради няколко справедливи аргументи.

Сред тях са маркирани напредналата рационализация на съюзните страни, която слага България в догонваща позиция, фокусът на стратегиите на НАТО и Европейски Съюз върху създаването на нови и перспективни оръжейни системи, посредством шерване на разноските за нововъведения, както и прекомерно лимитираната опция на българската войска да придобие техника с отпаднала нужда от съдружниците, заради спора в Украйна.

Програмният документ преглежда редица опасности, които биха могли да забавят осъществяването на поставените задания, измежду които политическата воля, икономическите индикатори, административния потенциал, вероятността от забавяне на доставките и други

С цел минимизиране на заплахата от сходни проблеми, се показва нуждата от закупуване на към този момент съществуващи и потвърдени оръжейни платформи на пазара.

Приложенията към програмата №2 и №3, отнасящи се надлежно до съответните планове за рационализация и пояснителна бележка за създаване и развиване до края на програмния интервал са класифицирани.

По осъществяването на програмата се планува осъществяване на годишен обзор на осъществяването до 31 януари на съответната финансова година и нейното актуализиране, в случай че такова се постанова, се споделя в документа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР