Единственият в България запазен голям тракийски град се намира на

...
Единственият в България запазен голям тракийски град се намира на
Коментари Харесай

Какво знаем за древния град Кабиле край Ямбол

Единственият в България непокътнат огромен тракийски град се намира на към десетина километра от днешния Ямбол. За разлика от доста други поселища от тази ера, Кабиле е чудесно съхранен и съвсем напълно изследван от археолозите. В наши дни мястото е оповестено за археологически резерват. В непосредствена непосредственост до него има и съвременен мултимедиен музей, където са изложени част от находките и се прожектират документални филми.



Какво ни е известно за хилядолетното предишното на Кабиле?
Градът поражда още през ІІ хиляди прочие Хр., край огромен паметен център на възвишението Зайчи връх. Оттам се открива спираща дъха панорама към равнината и възобновените зидове на тогавашните здания и укрепителни стени. И един любопитен щрих към хилядолетната му история – през 341 година прочие Хр., Кабиле е бил високомерен от Филип Македонски., а по-късно за известно време, в него е обитавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски. През III в. прочие Христа Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток, а по-късно, след завладяването му от римляните, той се трансформира в римски лагер – един от най-големите в римската провинция Тракия. Но в края на VI век е погубен от аварите.



Какво можете да видите в Кабиле през днешния ден?



Преди години археологическият обект беше възобновен по европейска стратегия и в този момент посреща посетители с реставрирани експонати. Сред тях са тракийската крепостна стена с няколко кули, две раннохристиянски базилики от 4 в., две римски бани, както и казармени пространства, хранилища за зърно и даже цялостен квартал от времето, когато Кабиле е бил римски боен лагер.



Още за античния град край сегашен Ямбол, вижте в материала от сбирката на Радио България.

Съставил: Венета Николова
Снимки: yambolmuseum.eu
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР