Единственият български представител в ски скока на Зимните олимпийски игри

...
Единственият български представител в ски скока на Зимните олимпийски игри
Коментари Харесай

Зографски приключи в Пекин с 38-о място на голяма шанца

Единственият български представител в ски скока на Зимните олимпийски игри в Пекин 2022 Владимир Зографски завърши присъединяване си на най-големия състезателен конгрес. Роденият в Самоков играч не можа да се класира за финалния кръг на огромната шанца и приключи на 38-мо място.
На дребната шанца, където той имаше желания и благоприятни условия за резултат във или към топ 10, Зографски остана отчаян от себе си и от 22-рото си място в крайното класиране. Така върхът му за България от ПьонгЧанг 2018 остава недокоснат - 14-о място на дребната шанца. През този сезон в Световната купа той има най-хубав резултат 12-и в Бишофсхофен (рекорд за веригата “Четирите шанци”), а в кариерата си има три влизания в топ 10, като на първо време е бил в Рука през 2018-а - шести.
Още след спускането на първите 15-ина скачачи беше ясно, че Зографски (със стартов №22) ще би трябвало да преодолее най-малко 127 м, с цел да е сигурен незабавно за присъединяване си във втория кръг. Той обаче се приземи на 125, като още веднъж не можа да развие скорост над 91 км/ч при засилката и ускорението. Както във всички тренировки и квалификации, по този начин и в този момент Зографски бе по-бърз единствено от малко на брой състезатели на шанцата. Впоследствие резултатът му от 112.5 т. (три по 17.5 за стил) се оказа непълен за той да откри място във втория кръг.
Голямо отчаяние претърпяха норвежците Даниел Андре Танде и Роберт Йохансон, които бяха първите под чертата надлежно 31-ви и 32-ри.
Лидер с връх на шанцата от 142 м след първия кръг бе олимпийският първенец на дребната шанца Рьою Кобаяши (Яп), а само вторият в класирането Мариус Линдвик (Нор) преодоля 140 м със 140.5. Трети бе Тими Зайц (Слвн) със 138.5 м, а незабавно зад него двойният олимпийски първенец от Сочи 2014 и първенец на огромната шанца от Пьончан 2018 Камил Стох със 137.5 м.
Зографски съобщи, че нерешеният проблем със скоростта на усилване е оказал основно въздействие за класирането му на огромната шанца на Олимпийските игри в Пекин.
" Като резултат не съм удовлетворен, само че действително видяно скокът ми беше прекрасен, свърших си работата, бих споделил. За страдание голямото закъснение в скоростта (на засилване) остана, просто освен това състояние нямах шансове. Не успяхме да го решим този проблем. Хората даже ме подиграват, че изоставането ми е пагубно и все едно пускам от 4 позиции по-надолу. Не знам. Опитахме, само че нищо не се получи ", изясни Зографски.
Той е доста по-доволен от представянето си на дребната шанца, на която се класира 22-ри в неделя.
" Като цяло имах съществени шансове на дребната шанца, само че не съумях да направя два положителни скока там. Въпреки това, 22-и резултат е солидно показване. На огромната шанца се видя, че с това закъснение (в скоростта на засилване) просто нямаме никакви шансове. Не успяхме да отстраним казуса и по този начин завършва моето присъединяване ", сподели той.
Зографски изясни, че до края на сезона му предстоят стартове от Световната купа и присъединяване на Световно състезание по ски полети.
28-годишният самоковец взе участие на трета Олимпиада в Пекин, само че надалеч не мисли да завършва. " Аз съм към момента млад за ски скока. При нас се скача до 40 години, тъй че аз имам време за още три Олимпиади ", сподели той с усмивка. " Разбира се, виждам първо да се концентрирам върху идващия сезон и не мисля за толкоз напред ", добави Зографски.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР