Единствен кандидат за поста председател на Върховния касационен съд (ВКС) ...

Единствен кандидат за поста председател на Върховния касационен съд (ВКС)

Блокаж в системата. Само един иска поста на Лозан Панов

Единствен претендент за поста ръководител на Върховния касационен съд (ВКС) ще бъде сегашният член на колегията на съда Галина Захарова. Днес е финалният период за внасяне на кандидатури, а такива не бяха препоръчани при започване на съвещанието на пленума на Висш съдебен съвет.

Захарова, която в този момент е заместител-ръководител на съда, беше издигната от съдиите във Върховен касационен съд. Те се аргументираха с нейния професионализъм, честност и кардинални позиции в отбрана на съдийската самостоятелност.

Преди седмица правосъдният министър Янаки Стоилов подкрепи кандидатурата й.

Предстои съдийската гилдия да взе решение наистина ли поддържа Захврова, сподели представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев пред медиите. Според него е добре да има повече от една кандидатура, тъй като това подтиква участниците в конкуренцията. Той позволи опцията и да няма избор като посочи, че всичко зависи от представянето на Захарова.

Непопълненият състав на Висш съдебен съвет не е казус, сподели Магдалинчев, коментирайки проваления избор преди няколко седмици на двама членове от съдийската гилдия.

Новият ръководител на касационния съд ще бъде определен на 14 януари от Висш съдебен съвет след изслушване.

Има опция макар че и да не се стигне до избор, защото, с цел да има определен ръководител на Върховен касационен съд, са нужни най-малко 17 гласа от членовете на Висшия правосъден съвет, който сега е с непопълнен състав.

Източник: standartnews.com