Единодушно със 189 гласа за депутатите задължиха главния прокурор да

...
Единодушно със 189 гласа за депутатите задължиха главния прокурор да
Коментари Харесай

Правната комисия ще изслушва главния прокурор на всеки три месеца

Единодушно със 189 гласа " за " депутатите задължиха основния прокурор да се явява на всеки три месеца пред Комисията по правни въпроси. Предложението бе на парламентарната група на " Демократична България ". То бе одобрено след като народните представители одобриха текстове в Правилника за организацията и активността на Народното събрание.

Депутатите взеха решение правната комисия най-малко един път на всеки три месеца да изслушва обвинител номер едно по отношение на използването на закона за активността на прокуратурата и проверяващите органи, в това число законодателни промени, ресурсна осигуреност, усложнения, свързани с реализиране функционалностите на тези органи, резултати в битка с престъпността, включително корупцията.

По предложение на Хамид Хамид от Движение за права и свободи бе направено допълнение, съгласно което Комисията по правни въпроси минимум един път на всеки три месеца ще изслушва ръководителя на Върховния касационен съд и ръководителя на Върховния административен съд.

Изменението бе признато с гласовете на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

" Спасявате Гешев като рохко яйце ", сподели Стела Николова от " Демократична България ". Според Христо Иванов е порочно да се приравняват тримата, само че това се правело, с цел да може прокуратурата да се меси в работата на съда. Той се обърна към водача на БСП Корнелия Нинова да види по какъв начин гласоподава Българска социалистическа партия, като приказва за болшинства в Народното събрание. " Г-жо Нинова, тъй като вършиме огромни изявления за болшинствата, желая да кажа в този момент и да се чуе добре - видя се болшинството на основния прокурор ", уточни Иванов.

" Да викнем и арменския поп. Съдът е съдия, не е страна, а прокуратурата е страна ", съобщи Николай Хаджигенов от " Изправи се! Мутри вън! ".

" Главният прокурор ще пристигна, само че вие няма да криете Лозан Панов от Народното събрание ", отговори Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

Корнелия Нинова направи персонално пояснение на думите на Христо Иванов. " Г-н Иванов, вие не бяхте народен представител в предходния парламент, тогава създадохме процедурата чуване на основния прокурор и я реализирахме. Когато пристигна господин Гешев да си показа доклада от тази естрада, ние гласувахме срещу отчета и от тук в очите му поискахме оставката незабавно ", сподели тя. По думите й както в 44-ото Народно заседание, по този начин Българска социалистическа партия желае оставката на обвинител номер едно Иван Гешев и в 45-ото Народно заседание.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР