Единичните килии би трябвало да са изключение в германските затвори.

...
Единичните килии би трябвало да са изключение в германските затвори.
Коментари Харесай

В германски затвори: като погребани живи


Единичните килии би трябвало да са изключение в немските затвори. Но доста пандизчии живеят с месеци или даже с години в цялостна изолираност. В някои немски затвори пандизчиите са като заровени живи.

По цяло денонощие без тв приемник, телефон или интернет. Има единствено радио и опция за четене. Контакт с другите пандизчии няма, няма и визити. Само 75-минутна разходка из двор с телена ограда. Така юрист Роберт Унгер разказва изискванията, при които неговият клиент е прекарал две години и половина в предварителния арест. Междувременно към този момент е наказан на пожизнен затвор за поръчковото ликвидиране на грузинец с чеченски генезис в берлинския квартал „ Тиргартен “.

Изключително строги условия

По думите на юриста секторът на берлинския затвор „ Тегел “, в който е бил държан неговият клиент, е като от по-миналия век. Създавал усещането на бранш за смъртници. Със пандизчиите можело да се приказва единствено през бронирано стъкло, през което едвам се чувало. Унгер приказва за „ извънредно строги условия “, само че въпреки всичко си изяснява предпазливостта – в случай че с арестанта се беше случило нещо, това би довело до юридически скандал. Защото става дума за руснак, на който чеченците биха могли да си отмъстят.
Редакцията предлага
Въпреки това Унгер счита, че престоят в единичната килия е прекомерно недопечен. „ Според мен човек не би могъл да понесе това за дълъг интервал. Затворниците също би трябвало да могат „ да водят заслужен живот. “

Десетилетия в единична килия

Дори казусът с килъра от „ Тиргартен “ да е извънреден, той напълно не е единственият, при който пандизчии дълго остават в цялостна изолираност – единствено в пандиза „ Тегел “ през 2020 и 2021година девет души са прекарали по над 100 дни в единична килия. Законът разрешава това при нужда от специфични ограничения за сигурност, в случай че съществува опция за бягство, за принуждение против хора, заплаха от самоубийство или самонараняване.

Принципно допустимият престой в единична килия не трябва да надвишава четири седмици, само че в случай че се постанова от съображения за сигурност – не е стеснен. В рискови случаи може даже да продължи с години или даже с десетилетия. Така да вземем за пример един пандизчия в град Целе живее изолирано от 18 години, а различен в Росдорф – от цели 26. Петима пандизчии в Долна Саксония са прекарали повече от година в изолатор.

„ Много тежки отблясъци “

От Европейския комитет за попречване на изтезанията декларират, че престоят в изолатора „ може да се отрази извънредно тежко на душевното, телесно и обществено здраве на засегнатите “. Това си проличава и по „ доста по-високата квота на самоубийства “ спрямо другите пандизчии.

Затова от Комитета упорстват престоят в изолатора да се редуцира оптимално и предлагат на изолираните пандизчии в да се обезпечат най-малко по два часа естествени междучовешки контакти, както и смислени занимания - по опция отвън килиите.

Персоналът не доближава

В доста от немските затвори обаче няма задоволително личен състав – в Берлин да вземем за пример 8,5 % от работните места не са заети. Същевременно към чиновниците в местата за изтърпяване на санкции в Берлин се насочат специфични условия поради огромния брой задгранични пандизчии. През 2019 година те са били. А това води освен до езикови проблеми, само че и до спорове сред другите етноси.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
" Това е най-хубавият затвор, който съм виждал "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР