Единен стикер ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти,

...
Единен стикер ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти,
Коментари Харесай

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините

Единен стикер ще демонстрира трайно ниските цени на питателните артикули, с които са се заели комерсиалните обекти. Той е създаден от Министерството на стопанската система и промишлеността и към този момент е възложен на веригите, които са декларирали предпочитание за включване в осведомителната система foodprice.bg. Това заяви министър Никола Стоянов в утринния блок на бТВ.

 

От към седмица уеб сайтът foodprice.bg дава информация за целия развой по ценообразуване на питателните артикули - от цената на суровината, през тази на импорт и на едро, до крайната, която заплащат хората в магазина. “Отправихме покана до всички юридически лица, които се занимават с търговия на дребно на хранителни артикули и имат годишен оборот от над 30 млн. лева, да се включат в нашата самодейност ", изясни икономическият министър.

 

До този миг едвам две търговски вериги са подали информация към уеб страницата foodprice.bg, като тя към този момент е оповестена, стана ясно още от думите на икономическия министър.

 

“Едната верига е дала информация единствено за 5 продукта в цялата страна, а другата за 15, само че за две области в България. Надяваме се това да е единствено начало на процеса и занапред да има доста по-голяма интензивност ", сподели още министър Стоянов.

 

Към момента съумяваме да податлив цените, само че ние се надяваме да се реализира дълготраен резултат, сподели още министър на стопанската система Никола Стоянов.

 

„ Към момента считам, че съумяваме да податлив цените. Не сме очаквали резултатите да дойдат незабавно. В опита си за преодоляване на цените държавното управление работи систематично – със серия от принадлежности и ограничения “, изясни той.

 

Никола Стоянов акцентира, че от една страна имат за цел да осведомят хората за цените посредством уеб страницата, от друга са подготвили и съответните законови промени, а от трета са стегнали контрола. Според него към този момент се следи внезапен спад в индустриалните цените, тъй че през април би трябвало да се усети и спад в цените в магазините.

 

„ Информационният уебсайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти дневно, само че чакат тази численост да се увеличи, защото от през вчерашния ден две от веригите магазини започнаха да подават своите цени. Очакваме другата седмица да се включат и останалите “, разясни Стоянов.

 

Служебният министър на стопанската система изясни, че в случай че се огледа цената на млякото на едро и в магазините, изводът е единствено един – да се затегне контрола върху търговците.

 

„ Явно някой по веригата се пробва да генерира по-сериозни облаги, макар спада в суровината при производителите “, регистрира Стоянов.

 

За да бъдат улеснени потребителите е създаден единният стикер, който търговците при предпочитание ще слагат на тези артикули. Той е в три разновидността - кръговиден, правоъгълен и квадратен, с оглед разликите в стелажите на магазините. От през вчерашния ден те са предоставени на двете вериги и към този момент са сложени в част от магазините им в страната. Потребителите би трябвало към този момент да ги виждат в двете вериги, които подават информация към уеб страницата за сравняване на цените, добави той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР