Единадесетчасовите преговори в Брюксел за намаляване напрежението между Косово и

...
Единадесетчасовите преговори в Брюксел за намаляване напрежението между Косово и
Коментари Харесай

Преговорите между Сърбия и Косово завършиха без резултат

Единадесетчасовите договаряния в Брюксел за понижаване напрежението сред Косово и Сърбия приключиха без резултат.

Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел упрекна сръбския президент Александър Вучич и косовския министър-председател Албин Курти, че демонстрират " неконструктивно държание ".
След многочасово разискване двете страни не реализираха единодушие за решение. Смятам, че се носи значима отговорност за неуспеха на договарянията и за всяка ескалация и принуждение, до които може да се стигне през идващите дни. В името на прозрачността би трябвало да кажа, че ние внесохме предложение, избягващо рисковата обстановка, което президентът Вучич одобри, само че за жалост министър председателят Курти не го направи.
Жозеп Борел, върховен представител на Европейски Съюз за външна политика и сигурност

След срещата Курти прикани Европейски Съюз да се концентрира върху цялостното нормализиране на връзките сред двете страни, вместо да се концентрира върху въпроса за регистрационните номера.

 
Не може да бъдем безотговорни, като не се занимаваме с настоящите проблеми. Но не може и да се превърнем в държавни ръководители, които се занимават единствено с въпроса с регистрационните номера и не разискват нормализирането на връзките.
Албин Курти, министър-председател на Косово

Ето за какво сме в такава обстановка и се надявам, че Европейски Съюз ще откри сили да поддържа личното си предложение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия.

Вучич от своя страна съобщи, че Курти е виновен за неуспеха на срещата.
От сутринта ни чакат тежък интервал и доста безсънни нощи. Трябва да сме обезпокоени, само че няма причина за суматоха. Още един път приканвам интернационалната общественост и западните сили, които имат въздействие върху Прищина, да се опитат да го употребяват върху господин Курти и другите в Прищина и да се опитат да ни оказват помощ всички дружно да запазим мира.
Александър Вучич, президент на Сърбия

В късните часове, по молба на американския дипломат в Косово, министър председателят Албин Курти отсрочи с 48 часа решението за налагане на санкции от 150 евро на водачите, които не са сменили сръбските регистрационни номера на колите с косовски. 

Поетапният проект на Прищина включва предизвестия, санкции и вероятно възбрана за шофиране при отвод за промяна. САЩ и НАТО приканиха за опазването на мира в региона, откакто се появиха действителни опасения, че нерешеният въпрос може да прерасне в нова борба.

Около 3700 души от мироопазващите сили на НАТО - KFOR  не престават да са ситуирани на територията на Косово.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР