Единадесет неправителствени организации са завели съдебни дела, за да накарат

...
Единадесет неправителствени организации са завели съдебни дела, за да накарат
Коментари Харесай

Френските продажби на оръжие на Израел са засегнати от правни действия

Единадесет неправителствени организации са завели правосъдни каузи, с цел да накарат Франция да спре доставките на оръжия за Израел.

Те упорстват за „ неотложно прекъсване на лицензите за експорт на оръжия за еврейската страна, заради риска от приложимост против цивилни в Газа “.

През октомври Париж е продал на Израел аварийни елементи за картечници, които могат да бъдат употребявани в Газа. Министърът на френските въоръжени сили Себастиен Лекорню отговори на кореспонденти, че „ това е лиценз единствено за реекспорт “ към други клиенти.

През миналата седмица неправителствените организации заведоха три разнообразни каузи в административния съд в Париж.

Едното дело се концентрира съответно върху лиценз за експорт на оръжия за муниции и устройства за конфигурация на взривателя, известни като ML3. Друго от делата желае прекъсване на към 20 други лиценза за експорт на оръжия за оръжейни мерници, калкулатори за бомбардиране (ML5) и инфрачервено или термовизионно съоръжение (ML15). Третият иск изисква прекъсване на всички лицензи за експорт както на оръжия, по този начин и на артикули с двойна приложимост за Израел.

Съдебните каузи идват в миг, когато западните народи, в това число Обединеното кралство и Германия, са подложени на възходящ напън да спрат да продават оръжия на израелското държавно управление, защото то води смъртоносна месечна офанзива в линията Газа. Канада, Испания и Белгия оповестиха, че към този момент няма да изпращат оръжия на Израел, до момента в който холандски съд забрани доставката на части за изтребители F-35.

В Съединени американски щати демократите стартират да желаят гаранции, преди да одобрят продажбата на военни самолети.

През последното десетилетие Париж е изнесъл военно съоръжение на стойност 208 милиона евро за израелското държавно управление. За съпоставяне, военната помощ на Вашингтон за Израел възлиза на минимум 3,3 милиарда $ единствено за 2023 г.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР